Patru țări din UE acuză Austria de discriminare în cazul alocațiilor oferite minorilor

Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, membre a grupului de la Vișegrad, reclamă Austria în fața Comisiei Europene, pe care o acuză de discriminare față de copiii proveniți din familii de imigranți.

Guvernul de la Viena a luat decizia ca de la 1 ianuarie 2019, cetăţenilor UE care lucrează în Austria le va fi redus cuantumul alocaţiilor familiale pentru copiii care nu se află pe teritoriul Austriei. Cele patru țări care au reclamat Austria susțin că decizia este o discriminare nejustificată întrucât lucrătorii străini plătesc taxe şi contribuţii în aceeaşi măsură ca şi lucrătorii austrieci.

Pe lângă Ungaria, și alte țări, precum Lituania, Slovenia şi Bulgaria au solicitat Comisiei Europene să ia măsurile necesare. România nu a transmis nicio solicitare și nici nu a anunțat ce va face pentru a apăra interesele cetățenilor români care trăiesc în Austria.

Comisarul european, Marianne Thyssen, responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, a semnalat că la nivelul Comisiei Europene va demara o investigaţie privind compatibilitatea deciziei austriece cu legislaţia UE.
Premierul danez, Lars Løkke Rasmussen, a arătat ca și Danemarca preia modelul austriac și vrea să diminueze alocația copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc în această țară.

Europarlamentarul Maria Grapini a avut o interpelare în PE și i-a transmis premierului danez că drepturile lucrătorilor nu ar permite asta. „Nu numai salariul dar si drepturile conexe trebuiesc respectate pentru toți lucrătorii care muncesc într-un stat membru”, a declarat Grapini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.