Pe măsură ce restricțiile de izolare se ridică, noi pericole se ascund în APĂ

Pe măsură ce restricțiile de izolare se ridică, noi pericole se ascund în apă

Apa stagnantă din clădirile neutilizate poate adăposti bacterii infecțioase și metale grele. Oamenii de știință subliniază că ghidul pentru redeschidere este ca și absent. Potrivit revistei Nature.

În timp ce unele regiuni se pregătesc să ridice măsurile de izolare, oamenii de știință care studiază apa sunt îngrijorați de potențialul unei crize secundare de sănătate cauzată de instalațiile de apă latente de birouri, săli de sport, restaurante și școli.

Datorită amenințărilor venind din metale grele care sunt prin conducte și bacterii și paraziți care cresc în apă stagnantă, cercetătorii studiază sistemele de apă în încercarea de a înțelege modul în care oamenii pot reocupa în siguranță clădirile.

„Nu există prea multă conștientizare științifică a acestor clădiri mai mari”, spune Andrew Whelton, inginer de mediu la Universitatea Purdue din West Lafayette, Indiana, SUA. „Din acest motiv, nu există niciun ghid.”

Whelton și colegul său Caitlin Proctor fac tot posibilul să completeze acest gol informațional. Derulează în prezent numeroase studii pentru a înțelege chimia complexă care se produce în sistemele de apă latente.

Când campusul Purdue a fost închis în martie, laboratorul Whelton a început să preleveze apa în câteva clădiri mari din întreaga și din jurul universității.

Într-o reședință privată, abandonată de aproximativ o lună, Proctor a constatat că niciun dezinfectant nu a rămas în probele de apă colectate.

Deși aceste clădiri pot dura două sau mai multe luni, cu o activitate a studenților redusă între semestre, închiderea actuală este de așteptat să dureze semnificativ mai mult.

Și laboratoarele, sălile de sport și alte clădiri din campus sunt mai puțin susceptibile să fi avut astfel de întreruperi lungi. Proctor este interesat de cum se vor schimba comunitățile microbiene din sistemele de apă din construcții în lunile următoare.

Cu cât o clădire rămâne nefolosită, cu atât este mai mare riscul de deteriorare.

Acest lucru se datorează faptului că perioada de timp dintre tratarea apei și utilizarea ei este unul dintre factorii cheie care determină regenerarea bacteriană, spune Joan Rose, un microbiolog de mediu la Universitatea de Stat Michigan din East Lansing.

Una dintre principalele preocupări este legionella, un gen de bacterii care provoacă boală.

Legionella provoacă principala boală de apă raportată în Statele Unite – atacă sistemul respirator al organismului.

Prin urmare, declinul calității apei ar putea agrava tensiunea asupra sistemelor de sănătate publice deja stresate, spune Proctor. „Aceleași persoane care sunt vulnerabile la virusul de astăzi vor fi vulnerabile la acești patogeni bacterieni.”

Calitatea apei dintr-o clădire complexă poate varia în funcție de anotimp, de timpul zilei sau chiar de la o cameră la alta.

Așadar, este puțin probabil să ajute liniile directoare pentru întreținere sau spălare.

Cel mai obișnuit sfat după o perioadă de inactivitate este să porniți toate robinetele la debit complet pentru o anumită perioadă de timp – de obicei 5 sau 10 minute – pentru a scurge apa stagnantă din conducte.

Dar, o clădire proiectată de echipa Purdue a avut nevoie de mai mult de o zi întreagă pentru a descărca impuritățile.

Iar complicațiile nu se opresc aici.

Pentru complexele mari, cum ar fi universitățile, este posibil să nu existe suficient personal pentru a pune la punct sistematic fiecare clădire.

Întreprinderile mici aflate deja în dificultate ar putea dori să scape de creșterea facturilor de apă care ar rezulta din spălarea conductelor corespunzătoare.

Și fără precauții, personalul care efectuează operațiile de spălare riscă să ingereze legionella și alți agenți patogeni care sunt în conducte.

Pregătiți sistemul hidraulic

Cele mai importante lucruri pe care proprietarii de clădiri și administratorii le pot face acum, spune Whelton, sunt deschiderea robinetelor în mod regulat, efectuarea de teste low-cost și începerea elaborării unui plan de gestionare a apei.

Laboratorul său consultă în prezent online o serie de unități despre cum să-și recupereze clădirile după vară.

Situația actuală oferă o oportunitate fără precedent de a studia sistemele de apă și de a se asigura că societatea este mai bine pregătită pentru scenarii de catastrofe viitoare, spune Rose.

„Suntem într-un moment extraordinar”, spune el. „Ar trebui să facem toate eforturile pentru a învăța cât mai mult despre mediu și sănătate.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.