Pe urmele lui Vlahuță prin România Pitorească

Lacul Vulturilor se află în județul Buzău, în apropierea localității Gura Siriului, la o altitudine de 1.420 m, pe partea estică a versantului Malaia.
Lacul Vulturilor, sau așa cum mai este denumit în popor, Lacul Fără Fund, este situat în imediata apropiere a comunei Siriu, din județul Buzău, această locație fiind cunoscută în toată țara pentru peisajele sale extraordinare și pentru frecvența turistică.

Lacul Vulturilor este cu precădere unul dintre obiectivele turistice de mare anvergură a acestei zone, fiind situat la o altitudine de 1.420 m, în Munții Siriului, pe partea estică a versantului Malaia, întinzându-se pe o suprafața de 0,90 hă și având o adâncime maximă de 2,5 m, în pofida denumirii populare ce conține sintagmă de ,,lac fără fund’’.

Fiind un lac periglaciar, Lacul Vuturilor poate fi considerat sinonim cu frumusețea, pentru că, peisajele ce îl înconjoară sunt răpitoare, iar imaginea lacului în șine completează cu grație această frumusețe, aproape rădicând-o la rang de artă.

Legendă

Denumirea de Lacul Vulturilor îi revine lacului datorită marelui scriitor Alexandru Valhuță și a însemnărilor sale făcute în opera sa, România Pitorească. Alexandru Vlahuță spune că acesta fi fost sălașul de primăvară al vulturilor, ei având obiceiul să își învețe puii să zboare în această regiune. Superba legendă a dat numele lacului, devenind, datorită lui Vlahuță, cunoscut în toată țara.

Al doilea nume, cel popular, și anume Lacul Fără Fund, este datorat altei legende cunoscute prin părțile locului, ce nu are, așa cum ar fi de închipuit, nicio legătură cu adâncimea lacului. Se spune că un cioban, satul de această meserie, și-ar fi părăsit turmă de oi, aruncându-și bată în acest lac. După mult timp, el o regăsește plutind pe Dunăre, moment la care, cuprins de nostalgia locurilor natale, decide să se întoarcă la vechile lui activități, căutându-și turmă de oi și realizând că oieritul este, cu adevărat menirea să.

Zona din imediată vecinătate a Lacului Vulturilor este cunoscută că fiind singură zonă unde pot fi găsite caprele negre, protejate de lege, acestea fiind pe cale de dispariție. Acest lucru este datorat și faptului că vorbim despre o zonă sălbatică, în adevăratul sens la cuvântului.

Traseele turistice în această zonă nu sunt tocmai unele dintre cele mai accesibile, mai ales pe timp de iarnă, din cauza condițiilor vitrege caracterizate de troiene și zăpezi parcă nesfârșite, însă și din cauza diferențelor notabile de temperatură din zonă.

La modul general, traseul durează aproximativ 3 ore, trecând prin Valea Neagră, punctul de final fiind Lacul Fără Fund sau Lacul Vulturilor. Adițional, se poate folosi și traseul cu bătaie spre Întorsură Buzăului, pe autostradă ce duce la Brașov. Este știut faptul că accesul cu mașină este, prin excelentă mult mai eficient, comod, iar de data această chiar și mai accesibil, din toate punctele de vedere. Astfel, după ce se va depăși ceea ce odată a fost Stațiunea Băile Siriu, aflată acum în paragină, se ajunge la cabană ce poartă numele zonei, și anume Valea Neagră.

Odată ajunși aici, lucrurile se simplifica considerabil, pentru că se poate face cazarea în cadrul cabanei Valea Neagră ce conține 12 locuri. Partea puțin neplăcută o reprezenta faptul că, în trecut, faptul că, pentru a obține cazare aici, trebuia, în prealabil obținut și acordul scris a celor de la Societatea Forestieră Nehoiasu. Cu toate astea, încăpând cu anul 2004, Societatea Forestieră Nehoiasu a fost scoasă din funcțiune, cabană Valea Neagră aparținând unei persoane fizice ce facilitează accesul turiștilor în zonă, lucrurile simplificându-se considerabil.

În cazul în care se va decide mersul mai departe, spre țintă traseului turistic, se va trece de pârâul cu numele omonim al societății forestiere, și anume Nehoiasu, următoarea mișcare fiind grijă de a face dreaptă pe drumul forestier respectiv. La capătul acestui drum forestier, se va află un râuleț ce va trebui trecut. În cele ce urmează se recomanda o grijă sporită la denivelările de teren. Drumul este cunoscut că fiind periculos. Din acest motiv, trebuiesc urmărite marcajele. Următorul obictiv din acest traseu va fi ceea ce poartă numele de Poartă Vânturilor.

Odată ajunși aici, destinația finală este că și atinsă, deoarece, Lacul Vulturilor se va află foarte aproape. Aici, va va întâmpina cabană vânătorească Lacul Vulturilor. Lucru cu adevărat frumos îl reprezintă faptul că, în imediată apropiere a cabanei Lacul Vulturilor, se află un izvor cu apa potabilă.

De aici, singură grijă de care trebuie să mai țineți seamă, este să va bucurați de împrejurimi și de cadourile ce vi le oferă natura.