Pedeapsa cu moartea pentru fetița-mireasă, Noura Hussein, a fost anulată

Vocativ Plus vă semnala în luna Mai cazul fetiței sudaneze condamnate la moarte, prin articolul  FETIȚE obligate să fie soții – Pedofilie apărată de lege din motive pretins culturale. În luna Mai, Noura Hussein a fost condamnată pentru „crimă”, în timp ce ea a s-a apărat că a fost violată și apoi nevoită să se căsătorească cu agresorul.

O instanță de apel din Sudan a anulat pedeapsa cu moartea împotriva lui Noura Hussein, o tânără sudaneză acuzată de uciderea soțului. În luna Mai, un tribunal sudanez a condamnat-o pentru uciderea soțului, ea a pretins că a fost violată după ce a fost forțată să se căsătorească la vârsta de 13 ani. Curtea de apel a anulat pedeapsa cu moartea și a condamnat-o pe tânără la cinci ani de închisoare plus o amendă.

Pedeapsa privativă de libertate începe de la data arestării sale în Mai 2017. Tânăra va fi nevoită să plătească 337.500 lire sudaneze, adică 12 mii de dolari.

Pedeapsa cu moartea dată  lui Noura a provocat indignare și a lansat o campanie internațională numită „Justiție pentru Noura” . Potrivit Amnesty International, Noura Hussein a fost forțată să se căsătorească la vârsta de 16 ani. Când a refuzat să îl accepte ca soț, în Mai 2017, soțul a chemat doi frați și un văr să-l ajute să o violeze. La o a doua încercare de viol, Noura și-a înjunghiat agresorul, ucigându-l.

Această decizie „ar trebui să conducă acum la o revizuire a legilor și să se asigure că Noura Hussein este ultima persoană forțată să suporte un astfel de coșmar“, a declarat Seif Magango, Director Regional adjunct al Amnesty International.

În Sudan, dar și în alte țări asiatice sau africane,legea permite căsătoria fetelor cu vârsta de peste 10 ani. ONU a cerut țării africane să își schimbe legile pentru a incrimina violența domestică și violul marital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.