Pedeapsa cu moartea pentru traficanții de droguri: execuții programate în următoarele trei luni

Sri Lanka va începe în următoarele trei luni să spânzure toți traficanții de droguri condamnați, a anunțat președintele țării, măsură prin care se încheie un moratoriu care a durat 43 de ani privind execuțiile. Inspirat de război dur contra drogurilor care are loc în Filipine.

Potrivit Constant ReportMaithripala Sirisena a lăudat campania violentă a lui Rodrigo Duterte împotriva traficului de droguri ca un „exemplu pentru lume” și a anunțat revenirea pedepsei cu moartea pentru traficanții de droguri încă din  iulie anul trecut.

Adresându-se Parlamentului, miercuri seara, el a stabilit prima cronologie pentru execuții. „Avem nevoie de legi stricte pentru a face o societate care respectă legea”, a declarat Sirisena.

„Țara este acum proliferată cu diverse droguri, inclusiv marijuana, cocaină, heroină și altele.  Pot acum pune în practică decizia pe care am luat-o pentru a pune în aplicare pedeapsa cu moartea în următoarele două sau trei luni.”

Sirisena, un președinte nepopular, care se confruntă cu o luptă dură pentru electoralele din 2020, a susținut că a încercat să finalizeze cazurile de condamnare la moarte de luni de zile, dar a trebuit să se confrunte cu întârzieri din cauza propriei sale birocrații și pentru că deținuții condamnați la moarte au prezentat apeluri care sunt în curs.

Aproximativ 20 de persoane cu condamnări pentru droguri, sunt considerate apte pentru execuție, opt dintre aceste cazuri sunt în recurs.

Sri Lanka a făcut ultima execuție în 1976. De atunci, au mai fost condamnări la moarte dar… nu s-a aplicat pedeapsa. În decembrie 2018 condamnații la moarte numărau 1.299 deținuți, printre care 84 femei.

Sirisena a adăugat: ”solicit organizațiilor pentru drepturile omului să nu se opună acțiunilor de punere în aplicare a pedepsei cu moartea, astfel facem pentru a limita amenințarea drogurilor și activitățile criminale ale lumii interlope din Sri Lanka.”

Un grup operativ de elită al poliție, înființat pentru a combate militantismul Tamil în anii ‘ 80, a fost supus controlului prezidențial în timpul crizei de conducere din Sri Lanka, din luna noiembrie a anului trecut, și a primit acum un mandat pentru a contracara traficul de narcotice.

Poliția declară că a destructurat deja câteva bande de traficanți  în ultimele săptămâni și un număr de infractori au fost arestați, inclusiv un important boss prins în Dubai la începutul acestei săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.