”Pentru că premierul nu știe chinezește dar… nici românește!”

Tudose le face un cadou prețios chinezilor și renunță la fondul de investiții de un miliard de dolari

Guvernul Tudose a anunțat că nu va prelungi memorandumul cu Rompetrol până când nu se va finaliza anchetă DIICOT care vizează compania și pînă nu va încasa datoriile istorice. Ceea ce pare un nou război între Palatul Victoria și kazahii de la KazMunaiGaz, actionarii fostului grup Rompetrol, e de fapt un cadou neașteptat făcut chinezilor, cei care vor prelua în curând controlul companiei petroliere de la kazahi, fără a mai fi condiționați să creeze întâi fondul de un miliard de dolari stipulat în memorandum. Important este că anunțul de la Guvern vine fix după ce s-a încheiat vizită la București a celei mai mari delegații de chinezi în România.
Practic, guvernul Tudose le face un cadou prețios chinezilor, care în această luna vor finaliza achiziția a 51% din KMGI, și kazahilor, care vor rămâne cu restul de 49% din acțiuni.
Vineri seară, Ministerul Energiei a anunțat, într-un comunicat, că joi, 9 noiembrie 2017, prim-ministrul României Mihai Tudose a avut la Palatul Victoriei o întâlnire cu o delegație a KazMunaiGaz, proprietarii KMG Internațional (fostul grup Rompetrol), și cea a companiei chineze CEFC, companie care va prelua pachetul majoritar al KMGI.

„În cadrul întâlnirii, la care au participat și miniștrii Energiei, Economiei și Finanțelor s-a discutat despre Memorandumul semnat în 2013 între statul român și compania KMG. În urmă discuției, Guvernul României a comunicat KazMunaiGaz că pentru a putea discuta o nouă prelungire a prevederilor Memorandumului încheiat în urmă 4 ani, trebuie să fie îndeplinite două condiții: achitarea datoriei istorice a companiei față de statul român și soluționarea cauzei de către justiție. Premierul Mihai Tudose a subliniat că cele două condiții trebuie întrunite cumulativ, altfel statul român nu va mai putea lua în calcul înțelegerea din 2013”, se arată în comunicat.

Context: Vizită celei mai mari delegații de chinezi în România
Anunțul de la Palatul Victoria vine imediat după ce în România s-a încheiat vizită celei mai mari delegații de chinezi de până acum în țară noastră, delegație condusă de vicepreședintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reforma și directorul Administrației Naționale pentru Energie, Nur Bekri.
Delegația a fost prezența în contextul în care România a găzduit, între 8-10 noiembrie, prima întâlnire a miniștrilor energiei din 16 țări europene și China, în marja reuniunii organizate de Centrul Român al Energiei (CRE) sub patronajul Ministerului Energiei și al Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul formatului 16+1. Din delegație au făcut parte reprezentanții a peste 20 de companii chineze din sfera energiei, unele dintre cele mai mari. Nur Bekri a avut chiar, în deschiderea evenimentului, un briefing de presă comun cu Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, și Toma Petcu, ministrul Energiei.
„România a avut onoarea de a organiza prima conferință în formatul 16+1, după ce țară noastră și-a asumat rolul de coordonator al domeniului energiei în această platforma de cooperare. Credem că, fiind gazdă a două evenimente foarte importante într-un termen foarte scurt – CESEC și reuniunea 16+1 – România își demonstrează poziția de factor de stabilitate energetică în regiune. Reuniunea 16+1 pune față în față companii europene și chineze în încercarea de a găsi noi proiecte comune, dincolo de cele aflate deja în curs de negociere: reactoarele nucleare 3 și 4 de la Cernavodă și un grup energetic nou la Rovinari”, a comunicat, joi, pe 9 noiembrie, Ministerul Energiei.

Kazahii anunță în conferință că vor fondul
Cu câteva ore înainte că Ministerul Energiei să anunțe că Guvernul nu prelungește memorandumul, reprezentanții KMGI au organizat o întâlnire cu presă, în care au anunțat că ei vor să se facă fondul de investiții și că au primit asigurări de la Guvern că implementarea memorandumului va fi accelerata.
„Ne-am întâlnit ieri (joi – n.r.) cu reprezentanții Guvernului, cu premierul Tudose și miniștrii Energiei, Economiei și Finanțelor. Tema principala de discuție a fost intrarea în vigoare a memorandumului de înțelegere din 2013 și să ne reasigurăm angajamentele că suntem gata să punem în aplicare acest memorandum. Avem confirmarea că lucrurile vor fi accelerate și vom vedea soluții rapide”, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte al KazMunaiGaz, citat de Agerpres. Zhangulov a mai spus că tranzacția prin care compania chineză CEFC preia 51% din acțiunile KMGI va fi finalizată în această luna, în prezent derulându-se ultimele detalii tehnice.
Aceasta aparență contradicție între declarațiile oficiale de la Guvern și cele făcute celor de la KMG are de fapt rolul de a consolida imaginea kazahilor.

Istoric. Ce prevedea memorandumul
Memorandumul semnat în februarie 2013 de guvernul Ponta stipula înființarea, organizarea și funcționarea unui fond de investiții kazah-român în sectorul energetic, în care statul trebuia să dețină 20% din acțiuni și care trebuia să realizeze, în decurs de 7 ani, investiții de aproximativ un miliard de dolari în sectorul energetic din România. Numai din TVA, dacă se realizau aceste investiții, statul ar fi încasat până acum 190 milioane de dolari.
Pe de altă parte, din 2014, când a fost aprobat prin HG 35 memorandumul cu Rompetrol, și până în prezent statul nu a… CITEȘTE INTEGRAL AICI (sursa foto RL )