Pentru mii de români Paștele este un coșmar – Oameni în prima linie

Prima zi de Paşte s-a transformat din sărbătoare, într-un coşmar pentru mii de români. La datorie, în prima linie, au fost însă salvatorii, oamenii a căror meserie înseamnă stres la foc continuu.

Fie că vorbim de medici, ambulanţieri sau salvamontişti, sărbătoarea s-a transformat în ore interminabile de muncă. Însă, implicarea lor a făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Traian Ştefan lucrează ca asistent la serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Prima zi de Paşte l-a prins de serviciu, iar până la ora 11.00 a avut deja şapte intervenţii. Acum acordă primul ajutor unui bărbat care ameninţă că …se sinucide.

Cu ajutorul poliţiştilor, bărbatul este dus de urgenţă la spitalul de psihiatrie Alexandru Obregia. Încă un caz rezolvat, misiunea este îndeplinită.

Numărul solicitărilor în perioada de muncă este mult mai ridicat decât normal. În general, sunt tulburări digestive pe abuzul alimentar dar şi urgenţe, accidente rutiere, stopuri cardio-respiratorii”, spune Traian Ştefan.

În noaptea de Înviere, 430 de persoane au avut nevoie de ambulanţa Bucureşti-Ilfov. Dintre acestea, 282 de persoane au prezentat urgenţe de cod roşu şi cod galben, a precizat Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

La munte, salvamontiştii sunt şi ei în alertă. Numărul mare de turişti înseamnă şi multe probleme. Dan Darie lucrează la Serviciu Salvamont Braşov.

Din nefericire sunt accidente (…) zilele trecute au fost ceva evenimente. Se duc la plimbare pe poteci. De multe ori rătăcesc potecile, deşi sunt bine marcate”, explică salvamontistul.

În zilele libere, românii sunt mai atenţi ca niciodată la rubrica meteo. O provocare în plus pentru meteorologii de serviciu. Dinu Mărăşoiu lucrează la Administraţia Naţională de Meteorologie din 1978. A prins multe sărbători la datorie. Acum pregăteşte prognoza mult-aşteptată mai ales de turişti.

În ansamblu, pe mai mult de trei-patru zile vorbim totuşi de o vreme schimbătoare. Sunt şi intervale cu soare, cu vreme frumoasă dar şi intervale cu ploi. Undeva sus, la peste 2000 de metri, mai avem chiar şi câte o lapoviţă şi ninsoare”, informează meteorologul Dan Mărăşoiu.

Pe ambulanţe, pregătiţi să acorde primul ajutor, pe poteci de munte în căutarea turiştilor rătăciţi, sau în birouri pline de aparatură sofisticată, profesioniştii de serviciu sunt mereu la datorie, în slujba cetăţenilor. sursa: tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.