Pentru românii din Italia: sunteți de acord cu noua lege propusă de Di Maio?

Ministrul Muncii, Luigi Di Maio, anunță revenirea la închiderea de duminică a magazinelor. Propunerea atrage o mulțime de controverse. Guvernul ar putea revizui normele privind deschiderea festivă a magazinelor, liberalizată prin Decretul Salvați Italia, din 2012.

Anunțul Ministrului Muncii  Di Maio privind deschiderea unei mese de lucru pentru a revizui normele Decretului Monti referitor la deschiderea duminicală (și festivă în general) a comerțului, a stârnit controverse.

Confcommercio și sindicatele sunt favorabile. În schimb, asociațiile de consumatori au subliniat că o astfel de intervenție ar fi un pas înapoi.

Confcommercio împărtășește ipoteza unei intervenții pentru a reglementa deschiderile festive în comerț. „Liberalizarea – a declarat Enrico Postacchini, membru al Consiliului, responsabil cu politicile comerciale – nu a adus nici o creștere a cifrei de afaceri, nici o creștere a numărului de locuri de muncă. Cifra de afaceri se realizează în cursul săptămânii, nu la sfârșitul ei”.

„Este corect – spune liderul CISL, Annamaria Furlan – să se revizuiască regulile privind liberalizarea sălbatică a comerțului. Este o luptă pe care CISL o are pentru a proteja demnitatea muncii. Nu există nici un drept la cumpărături. Trebuiesc salvate natura voluntară a muncii de duminică și munca festivă”.

„Este uimitor că, cu toate problemele pe care le avem în Italia – a declarat Uniunea Consumatorilor – încă mai sunt care susțin eliminarea încă a unei reguli de libertate care permite comerciantului să deschidă atunci când vrea magazinul său. Mâinile jos de pe dreptul la deschiderea liberă a magazinelor”.

Conform celor mai recente date Eurostat, lucrează „în general” în zilele de duminică, 15,2% dintre angajați, aproape 3,5 milioane de lucrători din toate sectoarele. În total, trei milioane de oameni sunt angajați în comerț. Decretul Salva Italia prevede liberalizarea completă a deschiderilor, lăsând astfel firmelor posibilitatea de a alege duminica și sărbătorile în care să deschidă sau nu.

Firmele pot cere să se lucreze până la 25 de duminici pe an, pentru lucrătorii pentru care se stabilește odihna săptămânală duminica. Pentru sărbătorile (Crăciun, Anul Nou, 25 aprilie etc.), munca nu este niciodată obligatorie și se așteaptă întotdeauna ca lucrătorul să decidă în mod voluntar să ofere disponibilitatea sa ori nu. Evident, pentru munca în zilele de duminică și pentru sărbători, există o creștere suplimentară la salariu.

În toate cazurile, părinții copiilor cu vârsta până la trei ani sau lucrătorii care oferă asistență persoanelor cu dizabilități și conviețuitorii cu persoanele ne auto-suficiente pot refuza serviciul de duminică și de sărbători.

Așteptăm opiniile voastre despre cum credeți că este mai bine: să se închidă magazinele duminica și sărbătorile oficiale sau NU. Argumentați…