Pesta porcină: Cine a adus acest virus în România? Cum se propagă? Cât este de adevărată prezența lui?

ȘEDINȚĂ DE ANALIZĂ! Prim-ministrul Viorica Dăncilă a convocat ASTĂZI, la ora 15, o ședință de urgență la Guvern, unde se vor analiza efectele dezatruoase provocate de răspândirea cu repeziciune a virusului Pestei Porcine Africane (PPA) și se vor lua decizii cu privire la stoparea acestei nenorociri care distruge fermele românești.

„Doamna prim-ministru a ordonat o şedinţă de analiză, la ora 15.00. Participă ANSVSA-ul, care va face o informare, ministrul de Interne, ministrul Apărării, ministrul Transporturilor, ministrul Economiei, ministrul Mediului, ministrul Apelor şi Pădurilor”, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru Mediafax.

Potrivit ANSVSA, sunt 440 de focare de pestă porcină africană în România, 438 în gospodăriile populației și două în exploatații comerciale.

„Este o situaţie dificilă. Se acţionează cu peste 12.000 de oameni din structurile statului. Acest virus nu are nici antidot, nici vaccin, nu-l vede nimeni cum circulă”, a adăugat Daea.

Scrie ziarul Agroinfo

Din aceeași sursă aflăm:

O altă fermă românească este lovită puternic de virusul Pestei Porcine Africane (PPA)! După exploatația agricolă din Tulcea unde a fost sacrificat un număr uriaș de porci, 44.580 de capete, din pricina depistării virusului PPA, o altă fermă integral românească are de suferit. Suntem amenințați de faliment! Dacă nu suntem lăsați să livrăm porci, nu mai avem bani să hrănim animalele, declară Andrei Petre, directorul PIGCOM SA Tulcea, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Stare de urgență la Tulcea! Ședința Comitetului pentru situații de urgență, ținută ieri, luni, 2 iulie 2018, la PrefecturaTulcea s-a terminat târziu în noapte. Virusul Pestei Porcine Africane a fost depistat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) la exploatația comercială CARNIPROD Tulcea, la unul dintre cei mai mari producători și procesatori  români de carne de porc.

Potrivit ANSVSA, virusul PPA a fost găsit și în abatorul care aparține CARNIPROD. Toți porcii din fermele explotației comerciale, 44.580 de capete, au fost sacrificați. A fost nevoie să fie duse de la Timiș, de către Ministerul Apărării Naționale, patru incineratoare.

Chiar dacă la ferma PIGCOM SA din Satu Nou, comuna Mihai Bravu, din Tulcea, nu a ajuns pesta porcină africană, medicii veterinari nu au identificat acolo niciun focar, efectul bolii nenorocite lovește puternic și-n această fermă.

Este interzis să mai livrăm porci. Avem interdicție! (interdicție impusă de ANSVSA ca măsură de securitate pentru a împiedica răspândirea bolii n.r.) Nu mai putem livra niciun porc. Luna asta trebuia să livrăm 2.000 de porci la Pitești, Suceava și Focșani. Nu putem să-i livrăm! Nu știu cum vom face că intrăm în insolvență. Dacă nu livrăm porci, nu avem bani să dăm de mâncare la animale. Noi suntem în zonă unde nu avem boala (virusul Pestei Porcine Africane n.r.), dar suntem în zonă de restricție. La CARNIPROD sunt probleme. Suntem amenințați de faliment. Intrăm în faliment! Nu avem bani cu ce să cumpărăm cereale, porcii cresc mari, nu avem mâncare să le dăm și nu mai avem bani pentru alte cheltuieli. Creștem 18.000 de porci pe serie, livrăm doar porci, nu avem și procesare.

Ferma noastră este cu capital privat, integral românesc, nu e niciun străin băgat… și mai este un fraier ca mine care se zbate. Credeți că e simplu, domnișoară?! E o lovitură foarte puternică pentru noi, declară Andrei Petre, directorul PIGCOM SA Tulcea, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Directorul PIGCOM SA mai spune că e posibil ca după 30 de zile să fie ridicată interdicția și ferma să-și onoreze contractele. Cert este că la acest moment orice livrare de porci, carne de porc, în afara județului Tulcea, este strict interzisă de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

S-ar putea să primesc, după 30 de zile, permisiunea de a livra porci în afara județului. Firește, livrările le vom putea face doar cu avizul Direcției Sanitare Veterinare. Să vedem ce se întâmplă după 30 de zile. Sunt măsuri de biosecuritate drastice. Este interzis să intre în complex, în fermă, persoane străine. Să nu intre nimic în fermă, angajații să nu aibă porci acasă și alte măsuri de prevenție, adaugă Andrei Petre.

Comitetul pentru situații de urgență a intrat în ședință și astăzi, de la ora 9, la Prefectura Tulcea. Participă prefectul județului, reprezentanții ANSVSA, directorul general CARNIPROD, Nicolae Ciuleac, directorul PIGCOM, Andrei Petre, și reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Luni, Prefectura Tulcea i-a transmis Mariei Toma, director în cadrul Direcției Politici în Zootehnie, planul de măsuri pentru pesta porcină africană, instituirea filtrelor, interdicția pentru livrarea porcilor, a cărnii de porc și a produselor din carne de porc, informarea cetățenilor  despre acest virus etc.

Potrivit comunicatului ANSVSA, transmis luni pentru AGROINFO, în exploatația comercială din Tulcea unde a fost depistat virusul PPA au fost sacrificați 44.580 de porci. Exploatația comercială este CARNIPROD, care deține ferme de porci, abator, unitate de preparare a produselor din carne, este unul dintre cei mai mari procesatori locali, cu o cifră de afaceri de peste 84 milioane de lei în 2017 (aproape 19 milioane de euro).

CARNIPROD are 5 asociați, iar Nicolae Ciuleac este acționar majoritar și director general. Potrivit informațiilor furnizate de site-ul firmei, doar în complexul zootehnic unde sunt două ferme de porci, lucrează 150 de angajați. Firma livra 60.000 de porci pe an. CARNIPROD deține și magazine în Tulcea, Constanța, București, Brăila și Galați, pe care se pare că a pus acum lacătul.

Ni s-a interzis să mai vindem carne din ferma proprie. Vom începe să aducem carne de la alte ferme sau din import. Am avut ghinionul cu pesta porcină, nu vreau să vorbesc despre pierderi, a declarat ieri, pentru ZF, Nicolae Ciuleac, administrator şi acţionar majoritar al Carniprod.

Potrivit Deciziei Comisiei Europene 2018/910 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane, emisă în 25 iunie 2018, zona de restricție se întinde în România în mai multe localități din cele două județe afectate de pesta porcină africană, Satu Mare și Tulcea.

În iunie 2018, au fost observate 38 de focare de pestă porcină africană la porci domestici și câteva cazuri de pestă porcină africană la porci mistreți în județul Tulcea din România. Aceste focare de pestă porcină africană la porci domestici și cazurile apărute la porci mistreți în aceleași zone din România prezintă un nivel crescut de risc, se arată în Decizia Comisiei Europene.

Pe 29 iunie 2018, la Oficiul Internațional de Epizootii erau înregistrate 140 de cazuri de pestă porcină africană în România.

Cine a adus acest virus în România? Cum se propagă? Cât este de adevărată prezența lui? Cum au rezolvat alte țări astfel de situații? Cine câștigă din asta? Șirul întrebărilor continuă… România, Încotro?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.