Pisica își mușcă stăpânul apoi moare, era infectată cu un virus rar


Italia, Arezzo: pisica mușcă proprietarul apoi moare: era infectată cu un virus rar, Lyssavirus, tipic liliacului

Este un virus diferit de rabie clasică. Cel izolat la animale a mai fost găsit o singură dată, la nivel mondial, într-o localitate caucaziană în 2002. 

O pisică a fost găsită pozitivă cu Lyssavirus, un virus rar, tipic pentru lilieci și diferit de rabia clasică. Potrivit Corriere di Arezzo

Felina l-a mușcat pe proprietar, care locuia în Arezzo. Pisica a murit la scurt timp după aceea.

Înainte, acest Lyssavirus specific a mai fost găsit o singură dată, la nivel mondial, într-o localitate caucaziană, în 2002, fără să se fi confirmat vreodată capacitatea de a infecta animale de companie sau oameni.

Centrul Național de Referință pentru Rabie al Institutului Zooprofilactic Experimental din Veneția a izolat Lyssavirusul pe un eșantion de creier de pisică trimis de Institutul Zooprofilactic din Lazio și Toscana.

Eșantionul fusese luat după moartea pisicii.

Rabia clasică, turbarea, este transmisă în general de carnivorele domestice și sălbatice, iar ultimele cazuri au fost raportate în Italia la vulpea roșie, în perioada 2008 – 2011.

În Italia a fost oficial declarată învinsă această boală din 2013. Pe baza experienței obținute din cazuri similare în alte țări – a declarat Ministerul Sănătății.

Capacitatea de transmitere de la sursă la o altă specie reprezintă un eveniment extrem de limitat, care nu este urmată de o răspândire epidemică.

În prezent, nu există dovezi de transmitere de la animal la om.

Ca măsură de precauție, persoanele care au fost în contact cu pisica rezultată pozitivă pentru infecție au parcurs o profilaxie post-expunere.

Investigațiile epidemiologice care necesită tipicitatea și noutatea cazului au condus la înființarea la Ministerul Sănătății a unui grup tehnico-științific, cu participarea experților și instituțiilor locale și naţional.

„Suntem în continuă legătură cu Ministerul pentru a monitoriza situația, care este sub control – spune consilierul pentru Dreptul Sănătății, Stefania Saccardi –

Aceasta este dovada că sistemul nostru funcționează bine, pentru că am identificat cazul imediat, cu toate măsurile necesare.”