Pisicile, stăpânele casei – lucruri uimitoare

istoria pisicii
cum sa tii o pisica in casa

Pisicile, stăpânele casei

Începem cu o poveste stranie:  Un utilizator de Twitter pe nume Luis a spus că nu poate respira când dormea, așa că a instalat o cameră video:

„Ucide-mă dulce … cu labele …”


Postarea lui Luis a adunat peste 1 milion de aprecieri. Multe comentarii au venit de la alți proprietari de pisici…

„…și pisica mea obișnuia să-mi facă asta!” a răspuns un utilizator. „Am aflat doar pentru că atunci când m-am trezit din visul meu recurent de a mă sufoca, a găsit blănosul întins peste fața mea.”

Sursa: sunnyskyz.com

Știați că a avea o pisică vă poate face o persoană mai sănătoasă? Iată de ce:

1. Reduce stresul

V-ați întrebat vreodată de ce terapia cu animale de companie este atât de eficientă? Dacă dețineți o pisică, probabil că știți deja răspunsul. Mângâierea unei pisici (sau a unui câine) poate ajuta de fapt la reducerea stresului.

Cum? Studiile consideră că efectul anti-stres legat de mângâierea unei pisici poate scădea nivelul cortizolului.

Cortizolul (hidrocortizon) este un hormon steroid, mai precis un glucocorticoid produs de glanda suprarenală. Acesta este eliberat ca răspuns la stres și la înregistrarea unui nivel scăzut de glucocorticoizi în sânge.

Rolul său principal este de a crește cantitatea de zahăr din sânge prin intermediul gluconeogenezei, precum și de a suprima răspunsul sistemului imunitar, de ajutor în metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.

Aceasta scade de asemenea osteogeneza. În timpul sarcinii, producția de cortizol crescută dintre săptămânile 30-32 inițiază producerea de agent pulmonar fetal tensioactiv pentru promovarea maturării plamânilor.

Diferite forme sintetice de cortizol sunt folosite pentru tratarea unei varietăți de boli.

2. Ajută la reducerea tensiunii arteriale, a riscului de boli cardiace și accident vascular cerebral

A avea o pisică este literalmente bun pentru inimă. Și la creier. Și la sistemul circulator.

Mai multe studii au arătat o corelație directă între deținerea unei pisici și riscul redus de accident vascular cerebral, infarct miocardic și boli cardiovasculare.

Cercetările au arătat că foștii proprietari de pisici au, de asemenea, 40% mai puține șanse să sufere de atacuri de cord.

3. Te face să dormi mai bine

Un animal de companie care doarme în pat vă poate ajuta să aveți un somn mai bun și mai puțin deranjat.

Acest lucru se datorează faptului că mulți proprietari experimentează un sentiment de liniște atunci când animalul lor de companie este în afara și aproximativ, ceea ce poate ajuta corpul lor să se adapteze ciclurilor de somn mai profunde și mai odihnitoare.

4. Torsul poate ajuta la vindecarea oaselor și a țesuturilor

Torsul unei pisici vibrează în spectrul de 18-35 Hz. Oamenii de știință au descoperit că această frecvență poate ajuta oamenii să se vindece după traume și răni.

5. Scade alergiile

A avea o pisică sau un câine acasă ar putea fi de fapt cheia pentru a menține alergiile departe de tine.

Studiile efectuate de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase și Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului au descoperit că toți copiii care trăiesc într-o familie cu două sau mai multe pisici sau câini în copilărie sunt statistic mult mai puțin predispuși să dezvolte alergii decât cei care nu.

6. Ajută copiii să respire mai ușor

Având o pisică în calitate de coleg de cameră poate ajuta, de asemenea, la atenuarea riscului de boli pulmonare din copilărie, cum ar fi astmul, pneumonia și bronșita la copii predispuși genetic la tulburări respiratorii.

Deși cercetătorii nu sunt capabili să explice acest fenomen, unii speculează că părul pisicii poate ajuta sistemul imunitar să învețe să gestioneze iritanții de mediu în primele etape ale copilăriei.

7. Reduce singurătatea și depresia

Deținerea și îngrijirea unei pisici poate fi antidotul perfect pentru a ușura singurătatea și a ajuta la prevenirea sau moderarea depresiei. Secretul acestei superputeri care ridică starea de spirit? Hormonii.

Într-un studiu realizat de Centrul Național pentru Informații Biotehnologice, cercetătorii au descoperit că atunci când subiecții au petrecut timp cu un animal de companie, nivelul lor de oxitocină a crescut.

Oxitocina este un hormon care ajută oamenii să se simtă mai confortabil, dând un puternic sentiment de securitate și fericire.

Mai mult decât atât, mângâierea sau jocul cu o pisică poate ajuta la creșterea nivelului de dopamină și serotonină, hormonii fericirii, care ne ajută să ne reglăm starea de spirit și să ne diminuăm depresia.

8. Te face să faci mișcare, mai mult efort

Adevărat, o pisică nu necesită atât de mult exercițiu din partea ta precum un câine. Dar dacă te gândești la asta, câte ghemuțe faci pe zi pentru a-i umple bolurile? Și de câte ori te arunci pe jos pentru a te juca cu el?

Istoria prieteniei omului cu pisicile

Poate că nu toată lumea știe că pisica domestică are strămoși care au trăit acum 10 milioane de ani!

Aceasta este familia Felidi, din care fac parte și pisicile de astăzi. Și mai incredibil este faptul că pisicile care ne țin companie corespund într-un mod extraordinar formelor antice.

În perioada preistorică pisica nu a fost considerată un animal de companie: blana ei era mult căutată de oamenii din peșteri.

Se crede că coexistența dintre pisici și oameni a început atunci când primii bărbați au trecut la agricultură și au început să acumuleze cantități mari de hrană.

Pisicile erau apoi folosite în hambare ca vânători de șoareci.

Cine a avut meritul de a îmblânzi un prădător felină, ca pisica?

Nu se știe sigur când a început procesul de domesticire, dar anumite dovezi de coexistență pașnică între pisică și om pot fi găsite în Egiptul antic (pisica a fost reprezentată în picturi și gravuri acum 3500 de ani).

Egiptenii au adorat pisica și de la început, în această civilizație, rolul ei a fost cel al unui obiect de cult și al unui simbol religios.

După moarte, pisicile „egiptene” au fost îmbălsămate, mumificate, uneori plasate în sarcofage în formă de pisică și îngropate în cimitire imense de pisici.

Egiptenii o venerau pe zeița Bastet, cu corpul unei femei și capul unei pisici, simbol al fertilității, al vieții și al maternității. Exista chiar un templu dedicat cultului pisicii și exportul acesteia nu era permis.

Cu toate acestea, primele pisici care au ajuns în Europa au fost aduse de nave comerciale sau legiunile romane. Grecii și romanii au iubit foarte mult pisica, considerând-o deja un animal de companie.

În Evul Mediu, însă, pisicile au cunoscut perioade foarte grele.

Odată cu răspândirea creștinismului, de fapt, atitudinea față de pisică s-a schimbat radical. Erau considerate animale demonice, în slujba vrăjitoarelor sau vrăjitorilor și din aceste motive erau victime ale persecuției aprige, torturii și uciderii.

În secolele următoare, pisica a suferit puțină considerație, din moment ce multe superstiții erau încă în viață.

Abia în secolul al XIX-lea, grație celei de-a doua revoluții industriale, răspândirea culturii și a bunăstării, pisica a revenit să fie considerată un animal de companie pentru oameni.

Pisica a fost primită în case și în sfârșit respectată, apărând în tablouri, fotografii, ilustrații, pagini de literatură.

Pasiunea reînnoită pentru pisică a dat naștere primelor primelor asociații și expoziții feline.

În zilele noastre, pisica, cu inteligența și eleganța sa, este una dintre cele mai populare animale de companie din lume.

Pisica este de fapt stăpâna ta și nu tu a ei?

Pisicile iubesc independența: puțin înclinate către a ignora voința celorlalți și absolut hotărâte să ducă la bun sfârșit gândurile pe care le au în minte, cu greu cedează suveranitatea lor.

Dar chiar aici apare o întrebare definitorie pentru a înțelege cum să dresați o pisică: din moment ce aceasta este o activitate realizabilă cu toate tipurile de feline, este de asemenea bine să ne amintim că orice tip de antrenament trebuie făcut în respectul deplin al animalului, adică, fără a folosi maniere dure sau să recurgi la ridicarea tonului vocii.

Dimpotrivă, și mai ales cu o pisică, dacă alegeți calea loviturii dure veți obține rezultate contrare celor dorite. Deci, să vedem împreună să înțelegem cum să educăm o pisică.

Când să începeți antrenamentul pisicilor

Pentru a începe, este important să subliniați un lucru: de-a lungul vieții unei pisici, este bine să încadrați cum să antrenați o pisică atunci când este încă un pisicuț: cu cât animalul crește, cu atât este mai dificil să lucrați cu el pentru o educație satisfăcătoare pentru ambele părți.

Vârsta fragedă a pisoiașilor, pe de altă parte, permite să învețe în timp ce se distrează și, prin urmare, să învețe într-un timp mult mai scurt (și cu o satisfacție mai mare pentru proprietar) decât pisica adultă.

Cum să educi o pisicuță?

Așadar, să începem să ajungem la centrul problemei. Pentru a răspunde la această întrebare este necesar să abordăm pisica într-un mod mai atent și mai respectuos, aducând felina, la început, să-și concentreze atenția asupra proprietarului său care, de acum încolo, va deveni ghidul său.

Pentru a face acest lucru, este important să facem pisicuța să participe la toate momentele în care trăiește în casă în contact, nu numai cu celelalte pisici, ci și cu restul familiei umane.

Făcându-o să se simtă parte a unui sistem și nu prin forțarea ei, se va crea un limbaj comun, așa cum se întâmplă în familie, format din cuvinte, tonuri de voce, idiomuri.

Atunci trebuie să implicăm pisica, de la o vârstă fragedă, în jocuri relaționale, care se realizează împreună cu proprietarul și în activitățile domestice, cu toate acestea, având un punct clar: jocul nu este suficient pentru a înțelege modul în care este antrenată o pisică.

Pentru aceasta, trebuie să utilizați o metodă de antrenament practic: cea mai folosită se numește metoda clicker, care constă în utilizarea unui obiect care produce zgomotul „clic” de fiecare dată când felina îndeplinește o acțiune dorită de stăpân, având astfel acces la un premiu.

Prin urmare, pisica trebuie să asocieze zgomotul cu acordarea unui premiu și să înțeleagă, printr-o serie de exerciții, cum să-l obții.

Trecând la practică, iată o serie de cazuri în care este bine să acționezi diferit pentru a antrena pisica și obișnuiește-l să se poarte în conformitate cu locul în care se află și cu oamenii cu care locuiește.

Cum să antrenezi o pisică să nu muște:

…dacă mușcătura apare în condiții de joc, este bine să nu te mai joci imediat cu ea și să o ignori, pentru a o face să înțeleagă că în procesul jocului a existat o greșeală din partea ei.

Dacă, totuși, mușcătura are loc în condiții „normale”, atunci în acest caz este bine să nu favorizăm atitudinea agresivă a felinei, ci, dimpotrivă, să respectăm limitele teritoriale ale acesteia și, în același timp, să îi oferim un spațiu în care să vâneze și să „diluăm” agresiunea ei.

Cum să antrenezi o pisică pentru a face nevoile în cutia de nisip:

Plasarea cutiei de nisip într-un loc izolat din casă este primul pas pentru a permite pisicii să folosească instrumentul într-o liniște totală.

Pentru a o obișnui cu zona sa, este bine să pui pisica în așternut imediat după mesele sale, încercând să o înveți care este scopul acelui nisip care îi gâdilă labele.

Ori de câte ori pisica a folosit corect nisipul, este bine să-l răsplătiți și, în sfârșit, este recomandat să păstrați nisipul și recipientul curat pentru a oferi pisicii un moment, nu numai de confidențialitate, ci și de igienă personală.

Cum să antrenezi o pisică să nu se zgârie:

Precum în cazul mușcăturii, este bine să nu stimulăm pisica atunci când ne zgârie și, într-adevăr, este recomandat să îi dai un loc în casă, unde să așezi un stâlp de zgâriere pentru a o lăsa să se manifeste ori de câte ori consideră că este necesar să tragă o unghie și nu să zgârie mobilierul.

Mod de educare a unei pisici pentru a nu se sui pe masă:

…este o activitate dificilă de gestionat, deoarece nu este întotdeauna posibil să fii atent în casă pentru a corecta acest comportament.

Dar, în timp ce unii aplică așa-numita „corecție la distanță”, preferăm să oferim animalului o alternativă valabilă. De exemplu?

Să vorbim despre firide sau rafturi suspendate pe care să le punem pe perete pentru a satisface nevoia felinului de a urca vertical.

Vă așteptăm cu poveștile voastre despre pisici…

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.