Plachie de pește

Ingrediente
500-750 gr pește (cântărit după curăţare; crap, caras, roşioară, biban de mare)
2 cepe (cca 200-250 gr)
2 căţei mari usturoi
50 ml vin alb sec
80 ml bulion (sau 2-3 roşii din conservă mixate; sau 50 ml sos simplu de roşii)
1 foaie dafin
1 fir cimbru
2 boabe ienibahar (opţional)
1/4 linguriţă boabe piper negru
1/2 lingură oţet (sau suc de lămâie)
1 legăturică pătrunjel
50 ml ulei

Supa bază
capetele şi cozile peştilor
1 morcov
1 felie ţelină
1 roşie mică

Porţii: 2-3
Preparare
Peștele se curăță de intestine, se taie aripioarele cu o foarfecă. Se curțăă de solzi. Se taie coada şi capul (le vom folosi la supabază). Dacă aveţi un pește mare, atunci îl tăiaţi bucăţi cam de 250 gr. Dacă aveţi peşti mici îi puteţi lăsa întregiSosul care va rezulta din cantităţile date este suficient pentru 3 porţii, aşa puteţi folosi 3 bucăţi de peste de 250 gr.
Bucăţile de pește le presăraţi cu sare grunjoasă de mare în interior şi în exterior. Le lăsaţi stea până aveţi nevoie de ele.
Într-o craticoară puneţi capetele şi cozile de pește împreună cu morcovul, ţelina şi roşia tăiate bucăţi. Adăugaţi apă doar cât acopere totul şi fierbeţi la foc mic, cu capac, timp de 20-30 minute. Se strecoară supa.
În acest timp încingeţi uleiul şi prăjiţi bucăţile de pește pe ambele părţi doar până sunt pe jumătate făcute (cam 2 minute / parte, până prind un pic de culoare; nu le lăsaţi se rumenească foarte tare ca nu se usuce). Scoateţi peştele pe o farfurie.
Adăugaţi în grăsimea rămasă ceapa tăiată. Se căleşte ceapa, amestecând din când în când la foc mic, până este foarte moale şi începe prindă un pic de culoare (cca 15-20 minute). Se adaugă usturoiul tăiat felii şi se mai căleşte 1 minut.
Se adaugă foaia de dafin şi vinul şi se fierbe la foc mediu până vinul se evaporă. Se adaugă bulionul şi se fierbe 2-3 minute la foc mediu până vedeţi se adună ulei pe marginea cratitei.
Se adaugă 300 ml din supăbază de peste, cimbrul, ienibaharul, piperul boabe şi sare după gust. Se aduce la fierbere şi se fierbe cu un capac timp de 30 minute, la foc mic.
Când gustaţi, dacă sosul este foarte dulce (depinde de ceapă şi de bulion), adăugaţi puţin oţet, doar cât -l echilibraţi.
Se adaugă jumătate din pătrunjelul tocat şi bucăţile de pește în sos. Se stropesc bucăţile de pește cu sos, se îmbibe bine. Se pune capacul şi se mai fierbe încă 5-10 minute.
Se opreşte focul şi se lasă stea 10 minute se îmbine aromele.
Se serveşte pe pat de mămăliguţă, presărat cu restul de pătrunjel tocat. (e-retete.ro)