Plătești din ce în ce mai mult pentru a primi din ce în ce mai puțin

Unii dintre voi poate ați observat, alții poate nu, cum suntem ”păcăliți” de către producători și negustori prin păstrarea prețurilor la unele produse care apar pe rafturi din ce în ce mai diminuate ca dimensiune sau greutate. Fie că vorbim de produse alimentare sau nu. Potrivit Oficiului Statisticilor Naționale din Regatul Unit, 2.529 de produse de pe rafturile supermarketurilor au scăzut în dimensiune sau în greutate în ultimii cinci ani, între 2012 și 2017.

Dacă vă uitați atent la eticheta de pe ambalaj, puteți vedea că s-a schimbat ușor, conținutul a scăzut cu câteva grame. În jurul tău, mereu, multe produse de consum devin mai ușoare, mai subțiri, mai puțin consistente, toate menținând același preț. Să nu mai vorbim de minciuna produselor pretins Bio sau de chimizarea excesivă a alimentelor.

Evident, atunci când oamenii identifică această stare de lucruri, comentează dar nu pot face nimic. Autoritățile în domeniu nu intervin deoarece politica statelor este de a obține cât mai mulți bani din taxe, câștigă mult producătorii și negustorii, câștigă și statul prin taxe, omul de rând, consumatorul, plătește și plătește și pe acei care ar trebui să îi apere de înșelăciuni, agențiile de control. Așadar, toți contra omului de rând, plătitorul!…

Într-o societate cu adevărat democratică și cu respect pentru valorile umane, astfel de situații ar fi fost sub control, onestitatea ar fi fost importantă mai presus de profit, precum este astăzi unicul criteriu de raportare. Mai mult ca oricând se face simțită nevoia de o nouă viziune socială, un nou mod de producție, un salt calitativ al omului într-o societate a apărării vieții și planetei și nicidecum a sacrificării totale la picioarele Zeului Ban.

Un bun început ar fi desființarea pentru unele și reformularea competențelor și legilor de pedepsire ale altora, pentru agențiile de stat care pretind că tutelează ceva și astfel măcar s-ar economisi bani de la buget și, mai important, boicotarea pieței prin schimbarea modului de viață și necumpărarea produselor care sunt mai puțin vitale. Astfel, cei care decid piața, s-ar trezi și ar reformula oferta. Probabil prea ne lăsăm ”educați”, ca să nu spun spălați pe creier, de către publicitate și cumpărăm orice ne oferă, din moftul acelui ”a fi la modă”!