Poliția ucide un băiat afectat de sindromul Down: avea un pistol de jucărie


Un tânăr de 20 de ani, cu sindromul Down, a fost ucis de poliție la Stockholm, în cartierul rezidențial Vasastan. Tânărul a scăpat de acasă în zori cu un pistol de jucărie. Procurorul local a deschis o investigație. „Omul deținea un obiect asemănător armelor: poliția a interpretat această situație ca fiind ostilă și a deschis focul”, a explicat procurorul.

„Suntem complet distruși … Suntem într-o stare de șoc”, a spus mama victimei, Katarina Soderberg în Aftonbladet. „El nu era în măsură să amenințe pe nimeni, singurul lucru pe care știa să le facă erau îmbrățișari și săruturi“, a declarat ea ziarului local Mitt i Stockholm, adăugând că băiatul a fost „cel mai blând și liniștit ursulețul de pluș din lume.“

Tânărul a părăsit singuri casa foarte frecvent, potrivit unei mărturii a tatălui său, Rickard Torell, care nu se poate gândi la ce a fost în mintea polițiștilor. „Ei au spus că poartă un pistol, dar era un pistol de jucărie miniatural pentru un băiat de cinci ani – chiar ieftin și din plastic”, a spus Mitt Stockholm. „Cum este posibil ca nu a existat o alternativă la uzul de armă pentru a-l ucide, de ce niciun foc de avertizare?” întreabă  mama lui Eric.

Șeful poliției regionale, Ulf Johansson, a explicat într-o declarație că „a fost un accident teribil”: „gândurile mele merg la familie și prietenii lui”, a adăugat el. „Este tragic pentru toți cei implicați și am o mare compasiune și respect față de faptul că acest incident a șocat atât de mulți”, a insistat Johansson.

Ce fel de instrucție primesc polițiștii dacă nu pot distinge un biet pistol jucărie de unul adevărat și cum de folosesc arma de război cu atâta ușurință?