Poliţiştii ar putea primi, în premieră în România, dispozitive cu electroşocuri

Dispozitive, pe care să le folosească în caz de nevoie, pentru „împiedicarea sau neutralizarea” persoanelor violente.

Prevederea se regăseşte într-un proiect al Guvernului, iniţiat de ministerul de Interne.

Iniţiativa a fost deja adoptată tacit de Senat şi se află în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Potrivit proiectului propus de Guvern, se introduce un nou articol:

Art. 32 indice 12: Poliţistul are dreptul de a utiliza bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei, atunci când:

a) utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat, sau b) aceasta intenţionează să săvârşească sau săvârşeşte acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

În ceea ce priveşte utilizarea de către forţele de ordine a dispozitivelor cu electroşocuri, Consiliul Europei arată într-un raport din 2010 că acestea pot provoca o durere intensă şi că utilizarea lor poate fi abuzivă, potrivit g4media.ro.

„Orice decizie privind dotarea forţelor de ordine cu dispozitive cu electroşocuri ar trebui să fie rezultatul unei dezbateri ample atât în Guvern, cât şi în Parlament”, se mai arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.