Polițiștii așteptau ”autorizația de percheziție” în timp ce se săvârșea crima

Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgență 112, anunțând că este sechestrată.

Cu toate datele furnizate, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a reușit o locație exactă, ci o arie de căutare, polițiștii având nevoie de 19 ore pentru a intra în imobilul principalului suspect.

Suspectul este un bărbat de 57 de ani, pe numele său Gheorghe Dincă, tată a trei copii. În casa lui a fost găsit un bidon cu resturi umane și bijuterii în special inele, care i-ar fi aparținut Alexandrei.

Totodată, anchetatorii încearcă să identifice o a doua victimă, care se pare că a dispărut în urmă cu mai bine de o lună și care era din județul Dolj.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că polițiștii din Caracal știau locația în care se afla Gheorghe Dincă încă de noaptea, dar nu au organizat un flagrant, așa cum le permitea legea, ci au preferat să aștepte autorizație de percheziție pentru dimineața.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.

Surse judiciare au precizat pentru Mediafax că există indicii că polițiștii și procurorii din Caracal nu au gestionat așa cum trebuia cazul crimei fetei din Olt, în sensul în care, dacă anchetatorii ar fi avut indicii că fata este acolo, ar fi putut interveni direct, organizând un flagrant.

Potrivit surselor citate, polițiștii știau încă de noaptea, din jurul orei 11-12 locația exactă unde se află Gheogrhe Dincă, însă nu au intervenit cu flagrant, ci au preferat să aștepte și să ceară autorizație pentru o percheziție dimineața.

Potrivit articolului 150 din Codul de Procedură Penală, perchezițiile pot să aibă loc fără mandat în următoarele condiții:

„(14) În mod excepţional, percheziţia poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziţie, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum şi fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenţei unui avocat ori a unei persoane de încredere, în următoarele cazuri:

a) când este evident faptul că se fac pregătiri pentru acoperirea urmelor sau distrugerea probelor ori a elementelor ce prezintă importanţă pentru cauză;

b) dacă există suspiciunea că în spaţiul în care urmează a se efectua percheziţia se află o persoană a cărei viaţă sau integritate fizică este pusă în pericol;

c) dacă există suspiciunea că persoana căutată s-ar putea sustrage procedurii”, se arată în textul de lege.

Anchetatorii au aflat la ora 02.30 adresa presupusului criminal, dar au intervenit la ora 6.00, în așteptarea autorizației – potrivit hotnews.

Polițiștii au aflat adresa principalului suspect în cazul uciderii fetei de 15 ani în jurul orei 2.30, au ajuns la locuință în jurul orei 4.00, dar au intervenit abia la ora 6.00 pentru că „nu au avut indicii clare despre sechestare” și s-a așteptat obținerea autorizației pentru pecheziție, spune șeful Poliției Române, chestorul Ion Buda, care invocă și „un vid legislativ”.

Polițiștii au aflat adresa principalului suspect în cazul uciderii fetei de 15 ani în jurul orei 2.30, au ajuns la locuință în jurul orei 4.00, dar au intervenit abia la ora 6.00 pentru că nu au avut indicii clare despre sechestare și s-a așteptat obținerea autorizației pentru pecheziție, spune șeful Poliției Române, chestorul Ion Buda, care invocă și „un vid legislativ”.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, șeful Poliției Române a spus că polițiștii au aflat în jurul orei 2.20-3.00 adresa și au ajuns la locuința presupusului criminal la ora 4.00. Au intrat însă abia la ora 6.00, iar șeful Poliției Române are explicații incoerente despre acestă întârziere.
„Este un vid legislativ”, a spus inițial Ioan Buda. În momentul în care moderatoarea îi atrage atenția că anchetatorii puteau intra fără mandat, Buda spune: „Da, există o precizare în lege că se poate intra. Da, într-adevăr, nu trebuie mandat. (…)
Poliția a ajuns acolo, dar au intrat când au ajuns domnii procurori, procurorul delegat. Daca aveam indicii clare cu privire la sechestrare…Am intrat când am avut indicii”, a mai spus șeful Poliției.
Condițiile în care se poate intra în domiciliul unei persoane sunt definite chiar în Constituția României, la articolul 27 unde, la litera b, se prevede că inviolabilitatea domiciliului nu se aplică dacă este vorba despre „înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”.
Art. 27 – Inviolabilitatea domiciliului
(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.
(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii:
a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;
b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;
c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;
d) prevenirea răspândirii unei epidemii.
(3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.
(4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.