Polonia: SEX și RELIGIE în contextul campaniei electorale europene

Alegerile europene: sexul și religia domină peisajul din Polonia

Campania în Polonia pentru alegerile europene a devenit un război al cuvintelor despre religie, sex și morali tate, după ce un documentar despre abuzul unor clerici a ridicat întrebări cu privire la legăturile guvernului cu Biserica Catolică și campania partidului aflat la guvernare care ar fi încercat să îndepărteze suporterii drepturilor LGBT, drepturi văzute ca o amenințare pentru copii.

Lansarea pe YouTube în această lună a documentarului, văzut de mai mult de 20.000.000 de ori și cu mai multe victime care se confruntă cu agresorii lor sexuali, a electrizat ceea ce era deja ca dezbatere febrilă cu privire la rolul atât de puternic pe care îl are Biserica Catolică în politică și în societatea poloneză, în care homosexualitatea a fost echivalată în mod frecvent cu pedofilia.

”În ultima campanie, Marea Amenințare a fost migranții musulmani. Alteori, inamicul a fost evreii. Acum este rândul nostru”, a declarat Piotr Godzisz de la ”Lambda”, un ONG care monitorizează atacurile celor care urăsc comunitățile LGBT poloneze.

Drepturile LGBT percepute ca o amenințare la valorile tradiționale au fost centrul campaniei de la începutul lunii martie, când Rafał Trzaskowski, primarul liberal recent ales la Varșovia, a anunțat o serie de angajamente pentru susținerea drepturilor Minorităților și sprijinirea educației sexuale pentru tineri.

Ca răspuns, Jarosław Kaczyński, liderul Partidului Dreptății (PiS) aflat la putere, a exprimat un discurs în fața activiștilor de partid în care a avertizat susținătorii căsătoriilor și  adopțiilor pentru cei aparținând aceluiași sex să-și  „țină mâinile departe de copiii noștri”, PiS – politicienii au acuzat opoziția coaliției europene,  de a promova „sexualizarea excesivă a tinerilor”.

Kaczyński a declarat la o conferință organizată de Catholic Action, un grup secular care promovează valorile catolice, că drepturile LGBT și „teoria genului” sunt o amenințare existențială.

„Aceste ideologii, filosofii, toate acestea sunt importate, acestea nu sunt mecanismele interne poloneze”, a declarat cel mai puternic personaj politic din Polonia la o adunare în orașul central Włocławek.  „Sunt o amenințare la adresa identității poloneze, a națiunii noastre, a existenței și, prin urmare, a statului polonez.”

Tensiunile au crescut din nou la începutul acestei luni, după ce Donald Tusk, președintele Consiliului European, a participat la un eveniment la Universitatea din Varșovia. Fostul prim-ministru polonez este așteptat pe scară largă pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, după ce mandatul său de la Bruxelles va fi încheiat.

În timp ce Tusk, antagonistul politic al lui Kaczyński, a dat un semn de necontroversă pentru a cere ca societatea poloneză să se reunească, vorbitorul dinaintea sa a acuzat Biserica Catolică de abandonarea învățăturilor lui Hristos, renunțând la Autoritatea morală.

Observațiile au fost lansate de către PiS ca dovadă că Tusk ar fi dirijat un atac asupra valorilor tradiționale. Kaczyński le-a spus susținătorilor  la „picnic patriotic” a doua zi după aceea „cel care ridică mâna împotriva bisericii ridică mâna împotriva Poloniei”.

Două zile mai târziu, o importantă activistă feministă a fost arestată și casa i-a fost percheziționată de poliție pentru producția și distribuția imaginilor Fecioarei Maria cu un halou de culoare curcubeu.

Guvernul neagă faptul că arestarea, descrisă de Fundația Helsinki pentru drepturile omului din Varșovia drept „represiune orientată deliberat”, a fost rezultatul presiunilor politice. Dar tensiunile au crescut din nou atunci când un membru al partidului de guvernământ, Anna Siarkowska, a prezentat o serie de solicitări procurorilor controlați de guvern, solicitând urmărirea jurnaliștilor liberali care au distribuit masiv imaginea.

Cu toate acestea, identificarea strânsă a PiS cu Biserica în timpul campaniei poate deveni în curând un pas greșit și grav, după lansarea a ”Just Do not Tell Anyone” un documentar făcut de frații Tomasz și Marek Sekielski.

Filmul, produs prin finanțare participativă documentează mai multe cazuri de abuz sexual asupra copiilor făcute de către preoți catolici și inacțiunea în consecință a autorităților sau mușamalizare realizată de către clericii de rang înalt. Acesta prezintă victimele care se confruntă cu agresorii lor și descrie o serie de cazuri în care apar și preoții care au săvârșit un abuz sexual și au fost trimiși în locuri în care le sunt încredințate spre îngrijire minori.

Cu presiunea exercitată asupra ierarhiei ecleziastice, unele ierarhii religioase, în vârstă, au încercat să se distanțeze de guvern. Săptămâna trecută Arhiepiscopul Wojciech Polak a anunțat un fond de compensare pentru victimele abuzurilor, spunând că el  nu vede nici o mână ridicată împotriva bisericii, și critica clerul care a sprijinit în mod deschis candidații la PiS.

Controversa a încurajat voci mai radicale pentru a crește retorica homofobică. Luni, un important candidat pentru Parlamentul European, Kaja Godek, anti-avortist și de extrema-dreaptă a declarat că homosexualii a vrut să fie în măsură să adopte copii, deoarece doresc să-i molesteze și să-i violeze.

 „Pentru a lupta împotriva pedofiliei în biserică și peste tot, trebuie să limităm în principal influența lobby-ului homo”, a declarat Gadek la postul de televiziune POLSAT.

Deși sunt descurajați de faptul că drepturile LGBT au fost târâte înapoi în noroiul politic, mulți activiști polonezi notau faptul că recenta creștere în retorica homofobică ascunde tendințele sociale mai pozitive. Sondajele arată o creștere semnificativă a toleranței și a empatiei față de comunitatea LGBT și apariția unei noi generații de activiști de încredere în orașe și orășele mai mici.

 „Acum zece ani, ar fi de neconceput să organizeze un marș LGBT pe străzile din orașul meu natal”, a spus Bartosz Staszewski, care anul trecut a ajutat a se organiza primul eveniment Pride în Lublin, un oraș în inima conservatoare a sud-estului Poloniei.

Imaginea de ansamblu rămâne sumbră, în special pentru adolescenți. Un studiu efectuat de Universitatea din Varșovia anul trecut a constatat că mai mult de două treimi din persoane care se identifică LGBTI, au suferit o  violență psihologică sau fizică, 70% dintre adolescenți identificându-se ca LGBTI au avut intenții de sinucidere.

 „Suntem rezistenti ca mișcare, ura ne face mai puternici”, a spus Godzisz.  „Dar pentru cei mai vulnerabili dintre oameni – asta îi va copleși”. Adaptare thguardian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.