Poluarea cu plastic. Peştii şi păsările oceanelor se hrănesc cu plastic.

Se trag multe semnale de alarmă de la Organizaţia Naţiunilor Unite. Plasticul biodegradabil pune în pericol oceanele. Asta pentru că produsele respective nu sunt aproape deloc prietenoase cu mediul înconjurător, aşa cum ar trebui.
Cercetătorii avertizează că, până în anul 2050, oceanele planetei vor conţine mai mult plastic decât peşti. Raportul emis de ONU tinde să le dea apă la moară celor care susţin această teorie.
De ceva vreme, pungile tradiţionale de plastic au fost înlocuite, inclusiv în România, cu cele din plastic biodegradabil, o alternativă mai „eco”, susţin creatorii acestei tehnologii.
Problema e că plasticul botezat „biodegradabil” nu e chiar atât de prietenos cu natura cum se credea. În mod normal, el ar trebui să se degradeze rapid în ocean, pentru a nu fi un pericol pentru creaturile marine. În realitate, însă, plasticul biodegradabil aproape că nu e biodegradabil deloc, deplânge ONU într-un raport de 179 de pagini.
În mediul industrial controlat, pungile şi bidoanele din acest material se degradează uşor. În mediul natural, însă, nu se întâmplă la fel, pentru că au nevoie de o temperatură de 50 de grade Celsius pentru a se distruge, iar această temperatură nu se întâlneşte în oceane, potrivit experţilor Naţiunilor Unite.  În plus, aceste pungi de plastic biodegradabil nu plutesc pe apă, ci se scufundă, deci în niciun caz nu vor fi expuse la razele ultraviolete.

Intenţia producătorilor de pungi biodegradabile este bună, dar incorect pusă în practică, spune un expert ONU pentru The Guardian, citat de Huffington Post.

Organizaţia spune că responsabilitatea nu le aparţine doar producătorilor de plastic, ci şi consumatorilor, clienţilor marilor magazine, care ar trebui, în opinia experţilor ONU, să folosească mai responsabil aceşti agenţi poluanţi. Iar aici, un rol important îl au sistemele de colectare selectivă a deşeurilor.  ONU estimează că producţia globală de plastic a crescut cu patru procente din 2013 până în 2014.  Statistici ale Forumului Economic Mondial arată că în oceanele planetei se deversează în medie echivalentul unui camion de gunoi pe minut.

Majoritatea păsărilor marine de pe planetă au ingurgitat deja plastic, dar până în anul 2050 aproximativ 99% dintre toate speciile marine, printre care albatroşi, pinguini, pescăruşi, vor fi afectate de poluarea de acest tip, semnalează un studiu publicat recent în Australia, preluat de AFP şi EFE.
”Pentru prima dată, avem un pronostic global al impactului extins al poluării cu plastic asupra speciilor marine şi putem aprecia că rezultatele sunt frapante”, menţionează într-un comunicat unul dintre autori, Chris Wilcox, cercetător din cadrul Agenţiei naţionale australiene pentru ştiinţă (CSIRO).
”Estimările, bazate pe observaţii istorice, arată că aproximativ 90% dintre păsările marine au ingurgitat deja plastic. Este foarte mult şi aceasta arată omniprezenţa poluării cu plastic”, adaugă acesta.
Cercetătorii au trecut în revistă studii realizate între 1962 şi 2012 pe 135 de specii de păsări marine. Un studiu datând de la începutul anilor 1960 arăta că, la acea vreme, sub 5% dintre păsările marine erau afectate.

Poluarea cu plastic, care potrivit oamenilor de ştiinţă atinge în unele locuri nivelul de 580.000 de bucăţi de plastic/km2, reprezintă un pericol pentru păsări, pentru că acestea confundă suprafaţa colorată cu alimentele. Păsările se pot îmbolnăvi sau pot muri dacă ingerează prea mult plastic.

Potrivit cercetătorilor, „între 2015 şi 2026, cantitatea totală de plastic produsă va fi echivalentă cu tot ceea ce s-a fabricat deja” de când a început producţia de plastic.

Ameninţarea poluării cu plastic la adresa păsărilor marine „creşte repede”, iar prezenţa plasticului va avea un impact mai mare într-o zonă care se întinde din sudul Australiei până în sudul Africii şi în America de Sud, zonă care cuprinde o mare diversitate de specii. Sursa: zooland.ro

Facebook Comments