Povești la vremi de molime: ”Citiți prea mult? S-ar putea să ajungeți să aveți ovare subdezvoltate”

Din istoria gripei secolului trecut care ar fi ucis un sfert din Europa.

Istoricul medical Joseph Waring a numit gripa din 1918 „cel mai mare holocaust medical din istorie”. Între 1918 și 1919, boala a infectat aproximativ 500 de milioane de oameni, aproximativ o treime din populația lumii, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor.

Gripa spaniolă s-a dovedit a fi mai letală decât Primul Război Mondial, omorând cel puțin 50 de milioane de oameni, comparativ cu aproximativ 7 milioane de civili și 9 milioane de soldați uciși de conflict. Unele estimări ale numărului de decese pandemice depășesc 100 de milioane de oameni.

Acest agent patogen a măturat lumea în trei valuri, prima dintre ele apărând în primăvara anului 1918. Potrivit Academiei Naționale de Științe, primul val s-a dovedit a fi atât de ușor încât unii medici au ajuns la concluzia că nu este vorba de gripă. Apoi a venit cel de-al doilea val, care a provocat marea majoritate a deceselor.

Ratele mortalității au fost uriașe peste tot, iar populațiile izolate au suferit cel mai rău. NAS scrie că „în insulele Fiji, a ucis 14% din întreaga populație în 16 zile. În Labrador și Alaska, a ucis cel puțin o treime din întreaga populație autohtonă.” – Ce s-a schimbat? Cum a devenit al doilea val al pandemiei gripale un ocean de moarte?

În 1918, lumea era echipată prost pentru a lupta împotriva unei pandemii gripale, iar lupta militară a exacerbat lucrurile.

Prima lovitură de gripă modernă nu a existat până în 1938, potrivit Școlii de Sănătate Publică Mailman de la Universitatea Columbia, iar Academia Națională de Științe notează că tulpina de gripă din 1919 a prezentat simptome foarte neobișnuite, determinând medicii să diagnostice greșit ca fiind dengue, holeră sau tifoid. Între timp, Primul Război Mondial a transformat lumea într-un butoi de pulbere patogenă.

Într-un interviu acordat PBS NewsHour, autorul Kenneth Davis a spus: „Deoarece militarii au fost trimiși peste mări sau marinarii au fost trimiși dintr-un port în altul, gripa s-a răspândit rapid în Statele Unite”. unde 675.000 de americani au murit din cauza virusului. În cartea sa, More Deadly Than War, Davis afirmă, de asemenea, că un aflux masiv de refugiați în orașe, o alimentație precară și un deficit de asistente medicale, medici și medicamente au contribuit la letalitatea pandemică.

Națiunile aflate în război au înrăutățit situația ascunzând informații despre primul val de gripă mai puțin gravă, logica este că divulgarea adevărului ar strica moralul războiului.

Statele Unite chiar au adoptat o lege care interzice discursurile care denigrează guvernul federal. Așadar, oficialii au ”promovat” pur și simplu epidemiile, spunându-le în esență oamenilor care știau adevărul să nu divulge nimic. Această dezinformare a contribuit la răspândirea bolii și devastarea la scară istorică.

Bolile au influențat oamenii și evenimentele de-a lungul istoriei. Poate că gripa a influențat legislația principală sau intestinele inflamate au declanșat o mișcare politică. Poate unul dintre strămoșii tăi a dat totul peste cap, declanșând o reacție în lanț care a făcut viitorul mai iritant. Iată cum o banală diaree a influențat istoria.

Conform istoriei, dizenteria a decimat cel puțin o treime din trupele britanice înainte de bătălia de la Agincourt, unul dintre cele mai celebrate triumfuri militare ale Marii Britanii. Arcașii trebuiau să-și taie chiloții pentru a „permite naturii să-și alerge cursul” în timpul luptei.

În afară de a face războiul mai ofensiv, afecțiunile legate de diaree, precum dizenteria, au jucat un rol crucial în conflicte. Farmacologia și terapia alimentară au definit, printre altele, amenințarea unei banale diaree ca factor decisiv în războaiele Crimeei, Napoleonice și franco-prusiene.

Un val maroniu poate să fi schimbat și războiului civil american. Universitatea de Stat din Montana a explicat că generalul confederat Robert Robert Lee a devenit în esență o fântână de c…t în timpul bătăliei de la Gettysburg, determinând pasionații războiului civil să speculeze că diareea va ajuta în înfrângerea sa.

Indiferent dacă bolile l-au distrus pe Lee, au lăsat o amprentă distinctivă asupra Americii. Peste 1,7 milioane de soldați ai Uniunii au suferit dizenterie sau diaree în timpul războiului civil și au suferit, de asemenea, nenumărate confederații.

Etica, eticheta câmpului de luptă, interzicea împușcarea soldaților în timp ce stăteau pe vine. Din acest etos a apărut zicala: „fără curaj, fără glorie”. A avea „curajul de a lupta” nu a însemnat curaj, ci mai degrabă absența diareei.


Revenind la prezent, la această …izolare în casă…


Care este cel mai bun mod de a petrece timpul izolării decât cu o carte bună? Sigur, cărțile sunt acum minunate, dar în secolul al XIX-lea au fost sursa de tot felul de probleme medicale, în special pentru femei.


Niciodată nu s-a dat un nume real problemelor dezvoltate de cititorul cronic de romane, dar toată lumea, de la profesioniștii medicali până la susținătorii educației, a scris exact ce i s-ar fi întâmplat femeii care ar fi petrecut prea mult timp cu nasul într-o carte. și, probabil, influențarea ei cu tot felul de idei inadecvate.

Istoria a cunoscut câteva rapoarte false lansate care includ lucrurile foarte dăunătoare pe care le provoacă cititul la femei precum: leziunile creierului și ai ochilor, o degenerare a sistemului nervos, o așa-numită „predispoziție la depravare”, decăderea morală și chiar moartea prematură.

Cel mai îngrijorător lucru pentru acești medici din secolul al XIX-lea a fost ideea că în aceste romane existau tot felul de forțe malefice care se inoculau celor care citeau … femei care ar fi fost mai bine să folosească timpul dând atenție sistemului reproducător pentru a rămâne sănătos și fertil.

”Citiți prea mult și s-ar putea să ajungeți să aveți ovare subdezvoltate. Citește mai departe și asta ar putea înnebuni sărmanul tău organ feminin. Sigur, ai putea să pierzi câteva curiozități necitind dar vei avea fii mulți și sănătoși”recomandau savant medicii.


Eh! Din păcate până astăzi s-a transmis frica de citit și nu în special femeilor!


(Distribuiți pe Facebook – prietenii dvs au nevoie de știri verificate și                   articole distractive)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.