Prăpastia în care zace agricultura românească pusă pe seama ”LENEI” țăranilor!

Agricultura românească… încotro? – corespondență de la Nelu Preda

Știm cu toții faptul că agricultura românească este aproape în colaps. Întrebarea firească este: De Ce? Motivele sunt mai multe și în niciun caz cele servite de guvernanți, care sunt complet rupți de realitatea cotidiană și afirmă că țăranii sunt leneși și asta ar fi cauza pentru care nu își mai lucrează pământul. O să enumăr pentru dumneavoastră adevăratele cauze ale abandonării terenurilor agricole.

1 Populația de la sate este îmbătrânită iar tinerii își caută de lucru la oraș, nemaiputând trăi exclusiv din agricultură (o familie poate trăi decent din agricultură numai dacă are în exploatare cel puțin 15 – 20 hectare de teren și utilajele necesare).

2 Serviciile de mecanizare în agricultură sunt foarte scumpe, spre exemplu 1hectar de arăt costă 300 Lei (notă bene: mecanizatorul consumă motorină de 100 Lei, fără să plătească statului impozit sau TVA) un hectar de teren ajungând să coste aproximativ 2000 de Lei până ajung cerealele în hambare.Țăranul este norocos dacă își recuperează prin recoltă măcar banii cheltuiți.

3 Poate cea care a dat lovitură de grație țăranului român a fost directiva UE prin care s-a decretat că România are pesta porcină. Guvernul slugarnic s-a grăbit să interzică exportul de carne de porc, precum și comercializarea porcilor vii în oboarele comunale. Efectul? Țăranii s-au trezit că nu mai au ce face cu cerealele, motiv pentru care nu au mai cultivat pământul. Aceeași directiva a falimentat peste 200 de ferme de creștere a porcilor și abatoare. Țăranul care creștea porci pentru a-i vinde s-a trezit în imposibilitatea de a mai închide ciclul de producție valorificând superior cerealele prin creșterea porcilor. Vă dau un singur exemplu: 1kg de porumb costă cam 0.9 Lei; un kg de carne de porc carcasă costă 10 Lei și rezultă din consumarea de către animal a 3kg de porumb adică a 2.7 Lei. Deci, comparați 10 Lei din trecut cu 2.7 Lei din prezent pe care îi poate câștigă țăranul. Asta l-a adus în faliment și nu lenea.

4.Ultima, dar nu de neglijat, este faptul că multe terenuri au fost vândute de țărani și cumpărate doar pentru a garanta împrumuturi bancare folosite ulterior în boom-ul speculativ imobiliar din anii 2007 – 2008, nicidecum pentru a face agricultură, de-asta și toate zac abandonate.

Singurii avantajați din această ecuație sunt cultivatorii de cartofi,varză și alte legume, care obțin sute de milioane la hectarul cultivat și valorifică producția la negru neplătind statului nici impozit pe profit, nici TVA, nici CAS… Ba mai primesc și 160 euro/ha subvenție din partea statului. Nu mai spun că dacă au nevoie de spitalizare iau de la Primărie adeverință că nu au venit, fiind tratați pe banii noștri, și într-adevăr, miliardele de lei vechi câștigate nu sunt înregistrate nicăieri.

O altă categorie avantajată este cea a angrosiștilor de cereale care cumpără și vând fără nici un document de înregistrare a tranzacție, neplătind impozit pe profit TVA și CAS. Și guvernul se vaită că nu are bani la buget! Oare se vor trezi vreodată din adormirea asta?
De asemenea, o duc bine și marii arendași de terenuri agricole, ei neplătind proprietarilor nici măcar cât iau de la stat subvenție (adică 160 euro=688 Lei / ha, și dau proprietarilor în jur de 120 Lei = 400 kg cereale / hectar). Din păcate și aceștia sunt puțini, neputând lucra tot terenul rămas pârloagă.

Concluzia ar fi că în agricultura românească scapă și supraviețuiește cine poate. Guvernul dovedindu-se un diletant pus să porte o pălărie prea mare pentru capul lui.
Singura speranță ar fi aceea din cunoscutul banc de pe vremea răposatului,  “să le declarăm război americanilor iar ei să ne ocupe, apoi să îndrepte ei lucrurile și în agricultură.