Transplantul de organe este o terapie care salvează vieți pentru milioane de pacienți și unul dintre cele mai mari succese ale medicinei moderne.
Cu toate acestea, o aprovizionare limitată de organe donatoare, împreună cu cererea masivă de transplanturi, a alimentat industria globală a traficului de organe care exploatează membrii săraci, dezavantajați și persecutați ai societății ca sursă de organe de cumpărat de la turiștii bogați de transplant.
Deși această practică apare în multe țări, situația din China este deosebit de îngrijorătoare.
China este singura țară din lume care are o practică de trafic de organe la scară industrială care preia organe de la prizonierii de conștiință executați. Această practică este cunoscută sub numele de recoltare forțată de organe.
Pentru a înțelege recoltarea forțată de organe, este util să luăm în considerare un scenariu ipotetic: un pacient din Canada cu boală cardiacă în stadiu terminal are nevoie de un transplant de inimă care să salveze vieți.
Medicii din Canada îi spun pacientului că trebuie să fie trecut pe o listă de așteptare până la decesul unui donator compatibil în stare corespunzătoare.
Acest proces poate dura săptămâni, luni sau chiar ani. Pacientul găsește apoi un program de transplant în China care poate programa un transplant de inimă de la un donator compatibil cu săptămâni în avans.
Acest lucru ridică câteva întrebări importante. Transplantul de inimă poate veni doar de la donatori decedați, așa că, oare cum poate spitalul să potrivească acest pacient cu un potențial donator „decedat” cu săptămâni înainte?
Cum a găsit spitalul acest donator? De unde știu ei când va muri acel donator? Donatorul a fost de acord cu recoltarea de organe?
Fapte deranjante
Răspunsurile la aceste întrebări sunt extrem de supărătoare. China folosește prizonierii de conștiință încarcerați ca bazine de donatori de organe pentru a oferi pacienților transplanturi compatibile.
Acești prizonieri sau „donatori” sunt executați și organele lor sunt luate împotriva voinței lor și utilizate într-o industrie prolifică și profitabilă a transplanturilor.
În calitate de nefrologi și profesioniști în domeniul transplantului, ne propunem să sensibilizăm colegii, instituțiile, pacienții și publicul cu privire la traficul de organe, în special recoltarea forțată de organe.
Suntem implicați cu organizații precum Doctors Against Forced Organ Harvesting și International Coalition to End Transplant Abuse in China, care lucrează considerabil în acest domeniu de peste un deceniu.
China are în prezent al doilea cel mai mare program de transplant din lume. Operațiunile de transplant din China au crescut rapid la începutul anilor 2000, fără o creștere corespunzătoare a donatorilor voluntari de organe, ceea ce a condus la întrebări cu privire la sursa organelor.
În această perioadă de creștere rapidă a transplanturilor, practicanții disciplinei budiste Qi Gong, cunoscută sub numele de Falun Gong, au fost reținuți, persecutați și uciși în număr mare de guvernul chinez.
În mod similar, China a lansat în 2017 o campanie de detenție în masă, supraveghere, sterilizare și muncă forțată împotriva grupului etnic Xinjiang Uyghur.
Investigații privind drepturile omului
Preocupările cu privire la recoltarea forțată de organe au apărut în 2006-7 datorită muncii a doi avocați internaționali pentru drepturile omului, David Kilgour și David Matas, care au fost nominalizați ulterior la Premiul Nobel pentru Pace pentru munca lor.
Tribunalul chinez, condus de avocatul pentru drepturile omului Sir Geoffrey Nice, a fost înființat în 2019 pentru a investiga în mod independent plângerile privind recoltarea forțată de organe.
Tribunalul a examinat mai multe linii de probă, inclusiv numere de transplant, teste medicale ale prizonierilor deținuți, apeluri telefonice înregistrate către spitalele de transplant, precum și mărturii de la chirurgi și deținuți.
Concluzia finală a fost emisă în martie 2020 și „confirmată dincolo de orice îndoială rezonabilă” că China folosește prizonierii de conștiință executați ca sursă de transplant de organe de mulți ani.
Deși oficialii chinezi de transplant au spus că din 2015 a avut loc o reformă semnificativă a transplantului, dovezile recente sugerează că practica barbară de recoltare forțată de organe a continuat.
American Journal of Transplantation, principala jurnal de transplant din lume, a publicat în aprilie un articol care a constatat că moartea cerebrală nu a fost raportată în multe recolte de organe din China și că recuperarea organelor vitale ale donatorului a fost cauza reală a morții.
Cu alte cuvinte, acești deținuți au fost executați pentru recoltarea de organe în scopul transplantului.
Societatea Internațională de Transplant de Inimă și Plămân a emis în iunie o declarație de politică care exclude cererile care sunt „legate de transplant și care implică organe sau țesuturi donatoare umane în Republica Populară Chineză”.
Conștientizare în creștere
Din păcate, utilizarea practicilor medicale lipsite de etică împotriva grupurilor marginalizate nu este nouă.
Naziștii au efectuat experimente îngrozitoare asupra victimelor evreilor din lagărele de concentrare.
Psihiatrii sovietici au creat un termen cunoscut sub numele de schizofrenie leneșă pentru a-i eticheta pe dizidenții politici, privându-i de drepturile civile, locuri de muncă și credibilitate.
Cercetătorii americani au studiat efectele sifilisului netratat la afro-americani în studiul Tuskegee.
De zeci de ani, China a executat prizonieri de conștiință și le-a folosit organele pentru transplant.
Practicienii de transplant, profesioniștii din domeniul sănătății și comunitatea globală trebuie să sensibilizeze și să facă presiuni asupra guvernelor, instituțiilor și spitalelor să ia măsuri.
Este esențial să se efectueze diligența necesară și să se evite colaborările în care transparența cu privire la sursa organelor nu poate fi garantată.
Trebuie să protestăm împotriva detenției și opresiunii nedrepte și inumane a uigurilor și a grupurilor marginalizate din întreaga lume.
Trebuie să încurajăm înregistrarea donatorilor de organe și să sprijinim inițiativele care cresc donațiile pentru a reduce în cele din urmă cererea de trafic ilegal de organe. Potrivit IlRomeno