Premierul României – pentru întâia oară desemnată o femeie, Viorica Dăncilă din Teleorman

Prima femeie din istorie desemnată Premierul României, Viorica Dăncilă. După cum veți observa în materialul de mai jos, preluat din presa românească, Doamna Dăncilă sugerează deja faptul că va fi ”supusă” ideilor altora… adică, mai concret, nu are propria viziune de guvernare, este mai de grabă un instrument docil în mâna partidului majoritar de guvernământ, unde mai pui și că este din Teleorman, deci de pe moșia lui Dragnea!… Presa internațională își pune o singură întrebare: va susține lupta contra corupției? Dat fiind faptul că este de partea reformiștilor justiției care doresc crearea de mijloace juridice în vederea protejării corupților, slabă nădejde! Faptul că este femeie nu poate fi subiect de discuție, nu asta contează, ci doar munca și rezultatele… Țara are nevoie de un premier cu personalitate și cu idei clare, nu să fie marioneta lui Dragnea sau a altcuiva.


Originară din Roşiorii de Vede, Viorica Dăncilă a prins căderea comunismului ca profesoară la Liceul din Videle. În politică a intrat în 1996, odată cu înscrierea în PSD. A obţinut prima funcţie în partid în 2005, când a devenit preşedintele Organizaţiei Judeţene de Femei, şi a continuat să urce treaptă cu treaptă ierarhia până ce, în 2015, a fost aleasă şefa tuturor femeilor social democrate.

De formaţie inginer petrolist, are un master în ştiinţe politice, obţinut în 2006, când avea deja 43 de ani. Este, în prezent, la al doilea mandat de eurodeputat.

Viorica Dăncilă, premierul propus de PSD: Sunt o fire optimistă și echilibrată.

Întrebată cu ce proiecte se mândreşte de când este europarlamentar, Viorica Dăncilă a evitat să dea un răspuns.

Viorica Dăncilă: Proiectele din Parlamentul European sunt pe site. Toate raportele, toate luările de cuvânt, toată activitatea.

Ar putea să dea lecţii, în materie de evitat răspunsuri, comenta de altfel în vară, portalul de informaţii europene Politico. Într-un interviu acordat revistei Parlamentului European, Viorica Dăncilă a reuşit să nu dea niciun răspuns, apreciau jurnaliştii Politico.

Întrebată cum şi-ar descrie stilul politic în trei cuvinte, Viorica Dăncilă a avut nevoie de 39!: „Sunt trei principii care mă conduc în activitatea mea politică, pentru că ele influențează, fără îndoială, ceea ce numiți stilul meu politic. Aceste principii sunt echilibrul, inițiativa și comunicarea, deschiderea spre ideile altor persoane”.

Viorica Dăncilă nu a reuşit să dea un răspuns clar nici când a fost întrebată ce carte a inspirat-o: „Îmi place să citesc și încerc să citesc ori de câte ori găsesc timp. Și cred că ceea ce citim, în ansamblu, ne influențează”.

Tot jurnaliştilor europeni, Viorica Dăncilă le-a spus că nu are niciun model în viaţă sau în politică: „Am preferat să observ și să studiez realizările persoanelor pe care le-am întâlnit de-a lungul carierei mele, să înțeleg punctele forte și slăbiciunile lor, să învăț din greșelile lor”, a spus deputatul european propus acum pentru conducerea Guvernului.


Ar părea că România va mai avea încă o vreme relativ lungă până la o adevărată redresare, dacă nu cumva se va rătăci în jocurile de putere și în acelea ale intereselor oricui, mai puțin ale românilor de rând și ale viitorimii.