Premiile Nobel pentru Literatură 2018 – 2019: Olga Tokarczuk și Peter Handke

Premiul Nobel pentru Literatură 2018 a fost atribuit scriitoarei poloneze Olga Tokarczuk iar cel pentru 2019 austriacului Peter Handke, anunță AFP.

Premiul a fost acordat pentru doi ani fiindcă în 2018 s-a renunțat la acordarea lui după ce Academia Suedeză a fost subiectul unui uriaș scandal.

Poloneza Olga Tokarczuk s-a născut în 1962, iar în 2018 a câștigat prestigiosul premiu Man Booker International Prize pentru romanul ”Flights”.

Austriacul Peter Handke are 78 de ani și între 1944 și 1948 a trăit în zona ocupată de sovietici a Berlinului de Est. Romanul său din 1971, A Sorrow Beyond Dreams, este despre viața mamei sale, o slovenă din regiunea Carintia, care s-a sinucis.

Ambii vor primi 9 milioane de coroane suedeze (830.000 euro)

The Guardian scrie că Olga Tokarczuk era într-un tren din Germania când a aflat că a câștigat premiul.

Comitetul Nobel a dat un scurt comunicat: Olga Tokarczuk a prmit premiul pentru ”o imaginație narativă care, cu pasiune enciclopedică, a reprezentat întretăierea granițelor ca formă de viață”. Peter Handke a prmit premiul ”pentru o operă influentă care, cu ingeniozitate lingvistică, a explorat periferia și specificitatea experienței umane”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.