Premiul Nobel pentru Chimie 2018 a fost atribuit savanților Frances H. Arnold, George P. Smith și Sir Gregory P. Winter

Academia Regală Suedeză a decis să atribuie Premiul Nobel pentru Chimie 2018 savanților Frances H. Arnold, George P. Smith și Sir Gregory P. Winter, pentru studiile în evoluţia proteinelor care pot rezolva „problemele chimice” ale umanităţii.

Frances H. Arnold, George P. Smith şi Sir Gregory P. Winter au fost recompensaţi cu înalta distincție pentru studiile în evoluţia proteinelor care pot rezolva „problemele chimice” ale umanităţii.

Academia a decis să acorde premiul pentru două descoperiri. Jumătate cercetătoarei Frances H. Arnold pentru „evoluţia dirijată a enzimelor” şi cealaltă jumătate cercetătorilor George P. Smith şi Sir Gregory P. Winter pentru „natura bacteriofagă a peptidelor şi antibioticelor”.

Laureații din acest an au preluat controlul asupra evoluției și au folosit-o în scopuri benefice omenirii. Enzimele produse prin evoluția direcționată sunt folosite pentru a produce orice, de la biocombustibili la medicamente.

Premiul Nobel pentru Chimie 2017 a fost atribuit unor cercetători din Elvetia, SUA și Marea Britanie: Jacques Dubochet, Joachim Frank și Richard Henderson. Cei trei au fost recompensați pentru dezvoltarea microscopiei crio-electronice.

Începând cu primul premiu, acordat în 1901 lui Jacobus H. van’t Hoff, pentru descoperirile privind legile dinamicii chimice şi a presiunii osmotice în soluţii, Premiul Nobel pentru Chimie a reflectat realizările ştiinţifice, care au dus la o mai bună înţelegere a proceselor chimice şi a bazelor moleculare şi care au reprezentat fundamentul multora dintre progresele tehnologice realizate până în prezent.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat de 109 ori, el nefiind acordat în anii: 1916, 1917, 1919, 1924, 1933, 1940, 1941 şi 1942. În total, sunt 178 de laureaţi ai acestui prestigios premiu.

Cel mai tânăr laureat al acestui premiu este Frédéric Joliot, care avea 35 de ani atunci când a primit recompensa, în 1935, împreună cu soţia sa, Irene Joliot-Curie. Cel mai în vârstă laureat este John B. Fenn, care avea 85 de ani când a devenit laureat, în 2002.

Vineri va fi anunțat premiul pentru pace, iar cel pentru economie va fi atribuit pe 8 octombrie.

Singurul premiu Nobel care nu va fi acordat anul acesta este cel pentru literatură din cauza scandalului care a afectat imaginea Comisiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.