Premiul Nobel pentru Fizică 2019 – James Peebles, Michel Mayor și Didier Queloz

Cosmologul James Peebles și oamenii de știință planetari Michel Mayor și Didier Queloz au primit premiul Nobel pentru fizică 2019 pentru descoperirile lor legate de radiațiile cosmologice de fond și primele planete din afara sistemului solar: descoperiri care ne-au schimbat imaginea universului.

Premiul Nobel pentru fizică 2019 a revenit canadianului James Peebles, în vârstă de 84 de ani, pentru contribuția sa la radiația cosmică de fond, adică ecoul Big Bang-ului care a dat naștere universului. Născut la Winnipeg în 1935, a lucrat la Universitatea Americană din Princeton. I se atribuie jumătate din premiu.

Elvețienii Michel Mayor și Didier Queloz împărtășesc cealaltă jumătate a premiului pentru descoperirea primelor planete din afara Sistemului Solar. Michel Mayor, 77 de ani, s-a născut la Lausanne în 1942 și a predat la Universitatea din Geneva.

Colegul Didier Queloz, care a lucrat între universitățile din Geneva și Cambridge, a descoperit în 1995 prima planetă străină a Sistemului Solar în jurul unei stele similare cu Soarele nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.