Premiul Nobel pentru Pace 2018 a fost atribuit medicului ginecolog Denis Mukwege și activistei Yazidi Nadia Murad

Premiul Nobel pentru Pace 2018 a fost atribuit medicului ginecolog Denis Mukwege și activistei Yazidi Nadia Murad

Acest premiu prestigios a relevat eforturile lor de a pune capăt folosirii violenţei sexuale ca armă de război şi conflict armat.

”Ambii laureaţi au o contribuţie esenţială la concentrarea atenţiei asupra crimelor de război şi asupra combaterii acestora”, se arată în explicaţia deciziei Comitetului Nobel norvegian.

Denis Mukwege este renumit pentru asistența acordată femeilor care au fost abuzate sexual. Este vorba în special de acele victime ale multiplelor cazuri de viol în grup, în care autorii sunt membri ai forțelor rebele din cadrul celui de-al Doilea Război din Congo (1998 – 2003).

Mukwege a tratat mii de femei, unele chiar de mai multe ori, efectuând zilnic până la 10 intervenții chirurgicale, într-un program de 18 ore pe zi.

Nadia Murad este o activistă pentru drepturile omului, membră a grupului etno-religios al yazidiților. În septembrie 2016 a fost numită primul Ambasador ONU al Bunăvoinței pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Ființe Umane.

La vârsta de 21 de ani (în august 2014), Nadia Murad a fost răpită de Statul Islamic în nordul Irakului împreună cu mii de alte femei și copii. Ea a fost ținută ca sclavă și abuzată timp de trei luni până când a reușit să scape și să fugă în Germania.

Nadia Murad a scăpat cu ajutorul unei familii de musulmani din Mosul, care a ajutat-o să obțină acte false islamice și să fugă din teritoriul controlat de ISIS. De atunci, ea a devenit o activistă pentru drepturile omului, aducând în atenția comunității internaționale situația dificilă a comunității yazidi, în special sclavia sexuală a tinerelor yazidi și traficul de femei și copii capturați de Statul Islamic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.