Preoții ar trebui să renunțe la averi în favoarea săracilor… Mesajul Papei

Papa Francis, cunoscut ca apartenent al ordinului franciscan, a lansat un nou mesaj.

Franciscanii, deveniți populari prin angajamentul lor public și critica socială în favoarea săracilor, au apărut în secolul al XIV lea și au cunoscut o creștere rapidă în secolul al XV-lea.


”Există, poate nu mulți dar sunt, unii preoți, câțiva episcopi, niște congregații religioase, care pretind altora sărăcia, dar ei trăiesc ca bogați”. A spus Papa la Roaco, organizația care ajută Bisericile Răsăritene: „Aș vrea ca acești îmbuibați creștini, câțiva episcopi, câteva congregații religioase, să se deposedeze de averi mai mult în favoarea fraților și surorilor lor”, a mai adăugat Papa, care a vorbit anterior despre dificultățile și sărăcia din Orientul Mijlociu . Pontiful a făcut un apel la coerență: „Există un mare păcat în Orientul Mijlociu, oamenii săraci suferă și este păcatul dorinței de putere, păcatul războiului, din ce în ce mai puternic, chiar și cu armament sofisticat. oamenii suferă, copiii din Orientul Mijlociu suferă”.


Bine ar fi ca acest mesaj să aibă ecou și în ortodoxismul românesc unde capii B.O.R, majoritatea, dețin averi colosale și sfidează poporul lăsat de politicienii ultimelor decenii într-o cruntă sărăcire. Preotul ar trebui să fie iubitor de Dumnezeu și nicidecum slujitor al Zeului Ban… modelul Ioan Gură de Aur este tot mai puțin practicat, și asta face să fie percepută Biserica drept una de farisei, fățarnică… uneori chiar anacronică.