Președintele sud-coreean Moon propune acordarea Premiului Nobel pentru Pace lui Donald Trump

„Donald Trump ar trebui să primească Premiul Nobel. Singurul lucru de care avem nevoie este pacea”. A spus președintele din Coreea de Sud, Moon Jae-in, care, așa cum a relatat  NPR, postul public de radio din SUA, a afirmat-o, ca răspuns la scrisoarea lui Lee Hee-ho, văduva fostului președinte din Coreea de Sud, Kim Dae-jung, recunoscută în 2000 pentru „Sunshine Policy” și la dezghețul dorit de Seul și care a condus la primul summit dintre cele două Coree. Moon a declarat că ”este convins că se deschide o nouă eră a păcii pe peninsula coreeană„. Doar câteva zile în urmă Moon s-a întâlnit cu omologul său Kim Jong-un la granița dintre cele două țări, marcând un pas istoric pentru a pune capăt unui război care nu a fost niciodată finalizat, deoarece în 1953 a fost semnat doar un armistițiu . În săptămânile următoare, Trump ar trebui să se întâlnească cu liderul nord-coreean. Pentru a sprijini în continuare procesul de pace, Coreea de Sud a anunțat, de asemenea că, de mâine, va începe să demonteze sistemul fonic de propagandă utilizat pentru difuzarea mesajelor la frontieră, activă din 1963 până săptămâna trecută. Sâmbătă, Phenian va muta acele ceasurilor lor înainte cu 30 de minute, pentru a se adapta la fusul orar al Seulului.

Revenind la ideea Premiului Nobel pentru pace, Donald Trump este un personaj controversat și în urma multor declarații  războinice, de amenințare cu forța și chiar uzul ei, vezi conflictele în care sunt implicate forțele americane, și mai ales faptul că și China a avut un cuvânt de spus în noile relații dintre cele două Coree, cum tot atât de bine și U.E. sau Rusia, amintind și de suita de declarații directe Trump – Kim, în mod mai mult ca sigur propunerea vine percepută ca o glumă. Mai ales că, dacă s-ar înfăptui, ar discredita mult acest prestigios premiu.

Trump a demonstrat mereu cu mândrie faptul că deține butonul roșu al nuclearelor și că l-ar putea uza fie contra Rusiei sau Coreei de Nord sau oricare alt inamic. Iar în Siria, recent, a trimis o misiune militară fără acordul Congresului sau Națiunilor Unite, ceea ce demonstrează clar incompatibilitatea sa cu Pacea!