Prim-ministrul francez Edouard Philippe va anunţa suspendarea taxei pe carburanţi

Guvernul francez a suspendat taxa pe carburanţi, după protestele violente din ţară. „Vestele galbene”, ameninţate cu moartea.

Prim-ministrul Edouard Philippe va anunţa suspendarea taxei pe carburanţi care urma să fie implementată de la 1 ianuarie 2019, pentru a pune capăt protestelor violente care au avut loc în Franța în ultima perioadă.

(Actualizare): Premierul francez a anunţat marţi suspendarea pentru şase luni a creşterii taxelor pentru carburanţi.

Philippe a anunţat decizia într-un discurs televizat după ce s-a întâlnit cu parlamentarii partidului aflat la putere, La Republique en Marche.

„Francezii care au purtat vestele galbene îşi iubesc ţara. Noi împărtăşim aceste valori. Principalul rol al statului este să garanteze ordinea publică însă trebuie să luptă împotriva a orice pune în pericol unitatea naţiunii”, a declarat el, adăugând că violenţele trebuie să se oprească.

Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul francez va lua și alte măsuri care au ca scop calmarea situaţiei, după ce Franța a fost afectată de violențe greu de imaginat pe străzile din Paris și alte orașe importante din țară.

„Vestele galbene”, ameninţate cu moartea

Marți, protestatarii din mişcarea „vestelor galbene” ar fi trebuit să se întâlnească, la Paris, cu premierul francez Edouard Philippe, însă întâlnirea a fost anulată după ce unii membri au primit ameninţări cu moartea.

Unii membri ai grupului au fost ameninţaţi cu moartea de alţi protestatari mai duri, care i-au avertizat să nu intre în negocieri cu guvernul.

Mișcarea „vestelor galbene” protestează față de introducerea unei taxe controversate asupra carburanţilor, dar izvorăște și din nemulţumirea faţă de activitatea guvernului şi a preşedintelui Emmanuel Macron.

Trei persoane au murit de când au început protestele, iar violenţele şi vandalismul de sâmbătă din timpul protestelor de la Paris au fost condamnate de Macron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.