Prima măsură a Moscovei după doborârea avionului rusesc în Siria

Rusia nu lasă niciodată lucrurile la întâmplare:

Rusia şi-a anunţat luni intenţia de a consolida apărarea antiaeriană siriană cu baterii S-300, în urma doborârii din greşeală de către antiaeriana siriană a unui avion de recunoaştere rusesc Il-20 după un raid al aviaţiei israeliene, a anunţat luni ministrul apărării rus Serghei Şoigu, citat de AFP, TASS şi Reuters, avertizând că Rusia va bruia de asemenea comunicaţiile oricărui avion care va încerca să lovească Siria dinspre Marea Mediterană, transmite Agerpres.

„Suntem convinşi că punerea în aplicare a acestor măsuri va răcori capetele înfierbântate şi va împiedica acţiuni necugetate constituind o ameninţare pentru soldaţii noştri”, a apreciat ministrul apărării rus într-o declaraţie difuzată de televiziune. „În caz contrar, vom reacţiona în mod adecvat la situaţie”, a avertizat el.

Rusia este obligată să adopte măsuri adecvate de răspuns din cauza acţiunilor Israelului cu scopul de a spori securitatea militarilor ruşi desfăşuraţi în Siria, a explicat Serghei Şoigu, în contextul în care Ministerul Apărării rus a reiterat duminică faptul că armata rusă consideră Israelul drept principal responsabil de doborârea avionului de recunoaştere rusesc Il -20 de către antiaeriana siriană lunea trecută, incident soldat cu moartea tuturor celor 15 membri ai echipajului.

„În două săptămâni, forţelor armate siriene le vor fi furnizate sisteme moderne S-300, capabile să intercepteze avioane la o distanţă de peste 250 km şi pot lovi mai multe ţinte în aer în acelaşi timp”, a declarat Serghei Şoigu, explicând că livrarea acestor sisteme moderne nu a avut loc până acum din cauza opoziţiei Israelului.

„În 2013, la solicitarea părţii israeliene, noi am suspendat livrarea unui sistem S-300 Siriei, deja în stadiul de a fi trimis, iar militari sirieni fuseseră instruiţi pentru manevrarea acestuia. Astăzi situaţia s-a schimbat şi nu din vina noastră”, a afirmat Serghei Şoigu, făcând referire la un acord semnat de Moscova şi Damasc în anul 2010 privind livrarea de S-300.

Sistemul va consolida în mod semnificativ capacităţile de luptă ale sistemului antiaerian sirian, a mai spus Şoigu, indicând că punctele de comandă ale antiaerienei siriene vor fi echipate cu un sistem automat care va face posibilă recunoaşterea avioanelor ruse.

„Navigarea prin satelit, radarele de la bord şi sistemele de comunicaţii ale aviaţiei militare ce vor ataca ţinte de pe teritoriul sirian vor fi suprimate în zonele adiacente Siriei în Marea Mediterană”, a avertizat ministrul apărării rus.

În prezent, S-300, operate de ruşi, sunt instalate în jurul bazei navale ruse din Tartus, iar sisteme mult mai moderne S-400 au fost desfăşurate la baza Hmeimim (vest).

Moscova acuză Israelul că este responsabil de doborârea avionului său, afirmând că armata israeliană a prevenit partea rusă doar cu un singur minut înainte de lansarea atacului şi că avioane israeliene s-au servit de Il-20 ca „scut” împotriva rachetelor siriene.

Potrivit unor experţi militari ruşi, antiaeriana siriană a lansat în mod haotic 170 de rachete la o oră după ce patru avioane F-16 israeliene au lansat bombe asupra unor depozite de arme în provincia Latakia (nord-vest) şi nu se mai aflau demult în zonă, conform Eho Moskvî.

Armata israeliană a negat versiunea rusă, explicând duminică într-un comunicat că avioanele sale nu „s-au ascuns în spatele niciunui aparat şi că avioanele israeliene se aflau în spaţiul aerian al Israelului în momentul când avionul rus a fost doborât”, potrivit AFP. Sursa: digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.