Primul caz de editare genetică a unui embrion uman în SUA

Potrivit unui articol apărut la 26 iulie 2017 în MIT Technology Review, o echipa de la Oregon Health and Science University a finalizat pentru prima dată  experimentele de editare a unui embrion uman în Statele Unite folosind CRISPR. – Clustered regularly interspaced short palindromic repeats

Liderul echipei este Shoukhrat Mitalipov, deja cunoscut pentru că a dezvoltat tehnica utilizată pentru a înlocui mitocondriile bolnave într-o celulă ou, deschizând calea pentru „copiii cu trei parinti.“ La sfârșitul anului trecut, un experiment al Academiei Nationale de Stiinte din SUA a lăsat ușa deschisă pentru posibila utilizare a CRISPR în SUA, iar acum a venit vestea, primele experimente și în China. În Statele Unite, cu toate acestea, nu este permisă utilizarea fondurilor publice pentru cercetare pe embrioni, ceea ce înseamnă că, asta vine după ce Academia Națională a reușit înainte să procure o parte din fonduri din surse private.

Experimentul în cauză pare a fi asemănător cu prima încercare din China în 2015, de a pune la punct metoda. În experimentul chinezesc, embrionii au fost obținuți de la sperma părinților purtători de  o mutație a hemoglobinei cu celulele ou aberante, dar s-au aflat în imposibilitatea de a continua o dezvoltare embrionară. Experimentul a fost capabil să corecteze mutatia care provoacă beta talasemie, dar mai puțin de  10 din cei 86 de zigoți utilizați pe tot parcursul. Echipa SUA însă, lucrează cu celulele ou normale, precum și la experimentul mai recent al unei a doua echipe din China, chiar dacă nu au fost încă dezvăluite care sunt genele vizate de CRISPR în acest caz.

Ar putea fi verificarea teoretică a faptului că putem edita embrioni umani sănătoși, fără a provoca mutații neașteptate.

Detalii sunt puține, iar mărturia vine direct de la doi viitori autori  ai studiului, dar, se pare că noile strategii folosite de cercetători produc o  editare mult mai eficientă și cu mult mai puține mutații nedorite, în comparație cu rezultatele obținute până în prezent.

Nu este încă limpede când vor fi publicate rezultatele, sau să fie bătute la timp de echipa suedeză de la Institutul Karolinska, dar este probabil ca SUA să devină astfel a doua națiune care a reușit modificarea genetică de embrioni, cel puțin teoretic, și care ar putea fi implantate, chiar dacă niciun experiment până în prezent nu a făcut posibil să se construiască până la acel punct. Singura națiune care a dat undă verde pentru experimentele pe celulele vii este Marea Britanie.

Din moment ce acest tip de embrion se transmite la toate celulele organismului (la mosaicismul menționat mai sus), ele vor provoca acele numite modificări ale liniei germinale, deoarece, pe hârtie, sperma si ovulele de la persoane modificate ar conduce la reeditare și ar fi capabil să transmită noul cod la următoarea generație. Suntem încă foarte departe de orice fel de test clinic, dar dacă rezultatele Mitalipov vor trece de controlul comunității științifice, odată publicate, ar putea fi dovada teoretică că putem edita embrioni umani sănătoși, fără a provoca mutații neașteptate. Sinteza motherboard.vice.com