Primul jaf bancar comis într-o localitate din Norvegia

Primul jaf bancar comis în localitatea Longyearbyen, Norvegia

Cea mai nordică bancă de pe Terra, aflată în Longyearbyen, o localitate norvegiană din arhipelagul arctic Svalbard, a făcut vineri obiectul unui jaf armat, al cărui autor a fost arestat însă foarte repede, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP.

Acesta a fost primul jaf bancar comis în acel teritoriu norvegian aflat la aproximativ o mie de kilometri de Polul Nord. A fost, de asemenea, unul dintre jafurile cu cele mai mari şanse de a fi sortite eşecului.

„S-a produs un atac armat în jurul orei locale 10:40 (09:40 GMT)”, a declarat pentru AFP Terje Carlsen, purtător de cuvânt al guvernului local.

„Un bărbat echipat cu o armă de foc a furat o sumă de bani. A fost arestat destul de repede”, în centrul oraşului Longyerbyen, a adăugat acelaşi oficial norvegian.
Autorităţile au refuzat să dezvăluie identitatea suspectului, suma furată – descoperită asupra autorului jafului – şi tipul de armă utilizată.

Poliţia a precizat că este vorba despre un cetăţean străin, aflat în trecere prin arhipelagul Svalbard. Autorul jafului a fost expediat la Tromso, oraş din partea nordică a Norvegiei continentale, pentru a fi audiat.

Şansele de succes ale autorului jafului erau însă minime: în Longyearbyen, capitala arhipelagului Svalbard, toţi locuitorii se cunosc între ei, iar aeroportul local reprezintă aproape singura cale de a părăsi localitatea.

Cu un teritoriu de două ori mai mare decât cel al Belgiei, arhipelagul norvegian are o populaţie de aproape 3.000 de locuitori – din care circa 2.000 trăiesc în Longyearbyen – şi aproape la fel de mulţi urşi polari.

În această perioadă a anului, teritoriul norvegian Svalbard este cufundat în întuneric total, iar temperaturile pot să coboare până la valoarea de -20 de grade Celsius.
Incidentul a alimentat numeroase ironii pe reţelele de socializare.

„Cel mai negândit jaf bancar din istoria Norvegiei?”, se întreba, în glumă, un utilizator de Twitter. „El a uitat probabil să se gândească şi la planul său de evadare”, a ironizat un alt internaut.

Articolul precedentSfârșitul de an aduce schimbări legislative în mai multe domenii cheie
Articolul următor“Thet Oera Linda Bok” sau Cartea Oera Linda, un manuscris ciudat
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno