Prințesa Ayako din Japonia, în vârstă de 28 de ani, a renunțat la titlul ei regal

Ea s-a căsătorit recent cu un om de rând.
Prințesa Ayako din Japonia s-a căsătorit cu Kei Moriya în cadrul unei ceremonii care a avut loc la The Meiji Shrine din Tokyo. Pentru a se putea căsători, prințesa a fost nevoită să renunțe la titlul ei regal.

Potrivit cutumei japoneze, membrii familiei regale japoneze au voie să se căsătorească cu oricine doresc, însă femeile din familia regală sunt nevoite să renunțe la titlurile imperiale, în timp că bărbații își păstrează statutul, indiferent dacă persoana cu care aleg să se căsătorească face parte dintr-o familie regală sau nu.

Aproximativ 1000 de persoane, printre care și membri ai familiei, au asistat la ceremonia tradițională care a avut loc la altarul dedicat memoriei bunicii și bunicului miresei.
Ayako a purtat două ținute tradiționale, un kimono galben pal până la sosirea la altar și unul roșu pe care l-a purtat în timpul ceremoniei. Mirele a purtat pantaloni în dungi, un sacou și o pălărie din mătase ce a aparținut tatălui miresei, regretatul Prinț Takamodo.

Atunci când Ayako și-a anunțat logodna în vara acestui an, guvernul japonez a decis să îi acorde o sumă compensatorie de aproximativ 1 milion de dolari, astfel încât să își poată păstra stilul de viață, chiar și după părăsirea familiei regale.

După ceremonie, Prințesa Ayoko a declarat presei locale că este „extrem de fericită”, iar Kei Moriya a vorbit în termeni laudativi despre soția sa, spunând că aceasta „este foarte frumoasă” și speră că vor forma „o familie fericiă, cu multe momente vesele”.

Kei lucrează la o firmă japoneză numită NKY Line, iar Ayako este fata Prințului Takamado, care a decedat în 2002. Cei doi s-au cunoscut acum un an, cu ajutorul părinților care lucrează împreună la o organizație non-guvernamentală.

Ayako nu este prima prințesă japoneză care decide să renunțe la titlul ei regal pentru iubire, în ultimii doi ani. Prințesa Mako și-a abandonat și ea titlul anul trecut când s-a logodit cu Kei Kumuro, pe care l-a cunoscut la facultate. Nunta trebuia să aibă loc anul acesta, dar a fost amânată.