Producţia industrială şi comerţul le confirmă experţilor prognoza iniţială de 2,7 procente creştere economică în 2017

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Este o premieră în ultimii ani: reprezentanţii faimosului institut de la Washington nu mai rectifică în luna iunie prognoza prezentată la începutul anului. Altfel spus, sporirea încrederii în pieţe şi relaxarea preţurilor la materii prime i-a determinat pe experţii Băncii Mondiale să nu mai ia în calcul riscurile sporite care influenţau negativ prognozele prezentate în fiecare an în luna ianuarie.

Pentru anumite regiuni experţii şi-au modificat estimările iniţiale. În zona euro, de exemplu, se aşteaptă o creştere de 1,7 procente, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât se estima în ianuarie. Peste aşteptări sunt şi evoluţiile din Japonia, unde rata de creştere a fost majorată cu 0,6 puncte procentuale, ajungând până la finele lui 2017 la 1,5 procente.

Ceva mai sceptici sunt experţii în privinţa economiei nord-americane unde prognoza iniţială a fost redusă cu 0,1 puncte procentuale, la 2,1 procente.

Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, consideră că economia mondială se află într-un proces de uşoară, dar reală, refacere. Momentul ar trebui folosit pentru reforme, care, pe termen lung, şi cu ajutorul investitorilor privaţi, ar facilita o creştere economică semnificativă.

Riscuri economice reduse

Economistul Băncii Mondiale Ayhan Kose s-a referit, într-un interviu acordat AFP, la reducerea riscurilor economice. Pieţele au reacţionat „foarte bine” la majorarea dobânzii de referinţă de către FED în decembrie 2016 şi martie 2017. Şi victoria în alegerile din Franţa a lui Emmanuel Macron s-a reflectat în înlăturarea nesiguraţelor pe piaţa de capital, a mai amintit Kose.

În plus, preţul barilului de petrol s-a stabilizat, a mai spus expertul, adăugând: „credem în continuare că există riscuri pentru o nouă cădere, dar profilul s-a îmbunătăţit uşor în ultimele 6 luni.”

Unul din riscurile persistente este generat de politicile comerciale şi de migraţie ale preşedintelui Donald Trump. Atâta timp cât nu există „o politică definită clar”, firmele îşi amână investiţiile, a avertizat Kose. Situaţia este valabilă mai ales în cazul companiilor afectate de renegocierea Acordului NAFTA între SUA, Canada şi Mexic.

Un alt risc ar mai fi şi evidenta încetinere a ritmului învestiţiilor în economii emergente precum China, Brazilia şi Turcia, care durează de şase ani. Dacă în 2010, ritmul de creştere anuală era de 10 procente, în 2016 s-a înregistrat o evoluţie de numai 3 la sută.

Extrem de importante în aprecierea evoluţiilor economice sunt schimbările climatice. În raportul întocmit de Kose se face referire la încălzirea globală care influenţează „un mare număr de oameni.” De aceea, Banca Mondială trebuie să se implice mai intens în susţinerea regiunilor afectate de acest fenomen, mai ales în sectoare precum energie regenerabilă, planuri de urbanizare sustenabile şi protecţie în caz de catastrofă.

Raportul citat a fost finalizat înainte de anunţul făcut joi de Donald Trump referitor la renunţarea la Acordul de la Paris. (dw.com)

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •