Produsele congelate din supermarketuri pericol mortal

Fileul de somon de Alaska şi alte produse congelate au fost depistate cu un virus care a provocat deja 9 decese. Alte 47 de persoane au fost infectate.

„Atenţie mărită la fileul de somon de Alaska afumat şi la produsele congelate din supermarket. Mai ales dacă sunteţi însărcinată. E alertă de listerioză. (…) România a mai fost notificată privind prezenţa produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes,” a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Ce trebuie să ştiţi:

1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente.

2. Poate intra cu uşurinţă în lanţul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetaţia şi canalizările.

3. Gravidele au cel mai mare risc de infecţie (de 20 de ori mai mare decât ceilalţi adulţi, 1 din 3 cazuri de infecţie apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta şi ajunge la făt ducând la numeroase complicaţii ale sarcinii.

4. La adulţi infecţia poate fi cu uşurinţă trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau uşoare ( asemănătoare gripei, digestive sau infecţii de tract urinar) dar.

5. În sarcină poate provoca avort, naştere premature, greutate mica la naştere şi numeroase complicaţii (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging până la deces.

6. Pacienţii cu imunitate scăzută precum cu cu afecţiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicaţii serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.

7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariţia febrei, durerilor de cap însoţite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecţiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic şi LCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.