Programul elevilor se va modifica. Ore mai puține

Un proiect propus de fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop reduce drastic numărul orelor la clasele I–VIII.

Tăierea drastică a numărului de ore de școală a fost votată în această săptămână de Comisia pentru Învățământ din Senat, după ce un proiect de modificare a legii educației în acest sens a fost inițiat de Liviu Pop, relatează edupedu.ro.

Astfel elevii de la clasa pregătitoare şi până în clasa a IV-a ar urma să aibă cel mult 20 de ore pe săptămână, faţă de 22 din prezent (nivelul maxim). Elevii din clasele superioare vor sta în medie 25 de ore la şcoală, faţă de 34 de ore pe săptămână (nivelul maxim). Iniţiativa a primit votul comisiei de specialitate din Senat, nefiind încă votată de plen.

Întrebat de Edupedu.ro dacă s-a consultat cu un expert în curriculum, înainte să scrie proiectul, Liviu Pop a răspuns: “Da, cu toți. E irelevant cine. Nu vi-i pot spune, pentru că nu am acordul lor”. Fără ca și conținuturile pe care copiii le învață să fie modificate, Pop propune tăierea a 2 ore pe săptămână în clasele pregătitoare-clasa a IV-a și eliminarea a până la 9 ore pe săptămână în gimnaziu. Printre semnatarii proiectului se numără și Ecaterina Andronescu, în prezent ministru al Educației pentru a patra oară, relatează sursa citată.

Proiectul va fi însă imposibil de pus în practică, spune preşedinta Coaliţiei pentru Educaţie, Daniela Vişoianu, pentru RFI: „E imposibil de aplicat, pentru că asta ar presupune ca şcoala românească să treacă la transdisciplinaritate. Asta ar însemna ca un profesor să ştie să predea lucrurile integrat şi eventual să aibă două-trei specializări. Pentru România e deja foarte-foarte scump să pregătim profesori cu o singură specializare. Dacă ei nu au învăţat niciodată ca profesori în formarea iniţială sau în formarea continuă să predea lucrurile transdisciplinar, asta înseamnă da, foarte bine, nu mai facem o oră de Fizică, una de Chimie, una de Biologie, facem două ore de ştiinţe, integrat, conectate cu realitatea, pentru că viaţa nu e pe discipline, viaţa e un tot, lucrurile sunt integrate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.