Propunere de schimbări în verificarea autovehiculelor la RAR

Web Hosting

Reprezentanţii Registrului Auto Român au avansat două propuneri pentru modificarea condiţiilor în care se face Inspecţia Auto Periodică (ITP).

„Registrul Auto Român va propune, ca o măsură de sporire a siguranţei rutiere, în actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturisme începând cu vechimea de 12 ani, de la 2 ani cât este în prezent la 1 an”

RAR are în vedere şi mărirea termenului de efectuare a primului ITP pentru autoturismele noi (M1). Astfel un autoturism nou achiziţionat va efectua primul ITP la 3 ani si nu la 2 cum este în prezent. Această diferenţiere legată de primul ITP este deja implementată pentru vehiculele utilitare uşoare cu MTMA mai mică cel mult egală cu 3.5 t (N1) care efectuează primul ITP la 2 ani iar ulterioarele anual.

Referitor la propunerea ca ITP să fie efectuat la 1 an pentru autoturismele începând cu vechimea de la 12 ani, RAR spune că a efectuat o serie de statistici în urma cărora a reieşit că vârsta medie a vehiculelor ce compun acest parc activ se situează pe un trend crescător începând încă din anul 2009, când această valoare era de 8,63 ani, ajungând anul trecut la valoarea de 12,06 ani.

„Conform datelor furnizate de analizele statistice realizate de RAR ulterior activităţilor de Control Tehnic în Trafic (CTT) şi Supraveghere a staţiilor autorizate de ITP, acest prag de aproximativ 12 ani vechime este cel de la care vehiculele analizate înregistrează procente de neconformitate mai mari decât procentul mediu calculat”, mai precizează cei de la RAR.

În alte ţări din Uniunea Europeană ITP-urile se fac mai des chiar şi mai devreme: Austria (6 ani), Belgia (5 ani), Polonia (6 ani), Portugalia (9 ani), Slovenia (8 ani), Suedia (7 ani), Islanda (9 ani). Sursa: stiriactuale.ro

Facebook Comments