Protest împotriva politicilor sociale şi privind migraţia la Viena

Circa 17.000 de oameni au participat sâmbătă la Viena, sfidând ninsoarea şi temperaturile sub zero grade Celsius, la un protest împotriva politicilor sociale şi privind migraţia ale coaliţiei de dreapta, la putere în Austria de aproape un an, a anunţat poliţia, relatează dpa şi AFP, potrivit agerpres.ro.

Evenimentul – care, potrivit organizatorilor, a strâns 50.000 de oameni – a atras un număr mare de participanţi, printre care grupuri de stânga, precum cetăţeni în vârstă cunoscuţi sub numele de ”Bunicii împotriva dreptei”. Unii participanţi agitau şosete vechi şi pancarte pe care se putea citi ”Rasismul pute”.

”Vrem o altă Austrie”, a subliniat Andreas Schieder, cap de listă al Partidului Social-Democrat (opoziţie) pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, în timpul defilării.

În contextul în care săptămâna viitoare se împlineşte un an de la sosirea la putere a coaliţiei de guvernare, demonstranţii s-au pronunţat şi împotriva eforturilor de a interzice portul vălului în şcoli şi a unei reforme sociale.

Un număr mic de participanţi purtau veste galbene, ca cele folosite în cadrul mişcării masive de protest din Franţa.

Poliţia vieneză a anunţat într-un comunicat de presă că marşul s-a desfăşurat fără incidente.

Guvernul cancelarului conservator Sebastian Kurz şi al vicecancelarului Heinz-Christian Strache, reprezentant al extremei drepte, impun o agendă strictă antiimigraţie, inclusiv o reducere a beneficiilor sociale pentru familiile numeroase, menite să afecteze străinii, dar care lovesc şi în austrieci.

Totuşi, după un an de guvernare, coaliţia aflată la putere se bucură în continuare de o mare popularitate (55,5% din intenţiile de vot), graţie unei economii înfloritoare şi în contextul creşterii tendinţelor populiste în Europa şi în lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.