Proteste uriașe împotriva lui Putin, în peste 80 de orașe din Rusia! Sute de oameni au fost arestați!

Mii de susţinători ai lui Alexei Navalny, liderul opoziţiei ruse aflat în prezent în detenţie, au ieşit în stradă sâmbătă în aproape 80 de oraşe din Rusia pentru a protesta împotriva lui Vladimir Putin, în ziua în care liderul de la Kremlin împlineşte 65 de ani, relatează AFP, citat de Știreazilei.com

Cel puţin 100 de manifestanţi au fost arestaţi. Înaintea unei parade de amploare programate sâmbătă seară la Sankt-Petersburg, locul naşterii lui Vladimir Putin, în aproximativ 80 de oraşe ale Rusiei au loc sâmbătă dupăamiază proteste.

Poliţia a făcut arestări în oraşe de provincie, potrivit ONG-ului OVD-Info.

La Moscova, peste 1.000 de oameni, majoritatea tineri, s-au adunat în Piaţă Puşkin din centrul capitalei, în ciuda interdicţiei impuse de către autorităţi, care nu au autorizat protestul.

Protestatarii din Moscova au scandat „La mulţi ani!” şiPutin, ruşinea Rusiei”.

„Vreau opresc acţiunile lui Putin”, a declarat pentru AFP Maria Antonienko, o tânăra de 18 ani care a ieşit în stradă la Moscova. „Vreau Rusia fie o ţară europeană, vreau trăiesc liber, nu vreau un regim asiatic sau nord-coreean”.

Cu toate este considerat adversarul numărul unu al lui Vladimir Putin şi a reuşit în ultimele luni scoată zeci de mii de tineri în stradă, este puţin probabil Alexei Navalny poată candida împotriva lui Putin la viitoarele alegeri. Comisia Electorală de la Moscova a anunţat deja o condamnare anterioară pentru deturnare de fonduri îl va împiedica pe Navalny candideze.

Vladimir Putin, aflat la putere în Rusia de la sfârşitul anului 1999, nu a anunţat oficial o nouă candidatură, dar nimeni nu se îndoieşte de faptul va candida din nou pentru funcţia supremă în stat.