PROVOCARE: ați vrea să trăiți măcar o zi, 24 de ore, într-o altă epocă?

Vă propun un test personal, căutați pe internet sau unde vreți ori unde puteți, desene și hărți foarte vechi sau, de ce nu, fotografii sau video dintre cele ”dintâi”, ba chiar și înscrisuri veridice, și încercați să vă faceți o idee cum arăta Terra în diversele ei etape istorice.

Și nu doar Pământul, ci și oamenii: cum arătau, ce obiceiuri aveau, cum își petreceau ziua, ce îmbrăcăminte și cosmetice foloseau ori bijuterii… cum se distrau, ce aspirații aveau, ș.a.m.d.

Imaginați-vă apoi că trăiți în acele vremuri… Veți trăi sentimente contrarii, între groază și sublim.

Groază fiindcă lumea și natura erau diferite, sublim, pentru că lumea și natura erau diferite!

Veți avea însă și o revelație: viciile și virtuțile au rămas aceleași iar din punctul de vedere spiritual nu am evoluat deloc, în ciuda unui progres tehnologic inimaginabil acum câteva decenii.

Apropo, ați vrea să trăiți măcar o zi, 24 de ore, într-o altă epocă sau măcar în deceniul trecut? Rețineți faptul că nu vă puteți modifica vârsta actuală, nici nu puteți lua cu voi vreun obiect din actualitate, ați vrea voi!

Am pierdut virginitatea codrilor și aerul curat, cântecul păsărelelor și clipocitul apelor cristaline dar am câștigat device-uri electronice și mijloace moderne de tot felul.

Am eradicat cele mai cumplite epidemii dar au apărut boli proaspete!… Mortalitatea a scăzut iar media de vârstă a crescut fantastic de mult. Lumea, deci, este mai bună sau mai rea?

Am găurit pământul extrăgându-i cărbune, gaz, țiței, apă, alte minerale și i-am dat înapoi reziduri, fum, cenuși, compuși chimici toxici.

Am pus asfalt și beton peste milioane de hectare, în locul pădurilor, spațiului verde, și am câștigat siguranță față de fiarele pământului. Au dispărut sute de specii de viețuitoare iar altele sunt încă… nedescoperite!

Alimentația de până acum câteva decenii era doar BIO dar, astăzi, deși încă sunt pe Terra miliarde de înfometați, restul, oameni de rând, au pe masă ceea ce cândva aveau doar regii.

Haideți să reflectăm la toate aceste aspecte și să filtrăm pe propriile simțuri evoluția sau… involuția. Este o provocare deloc ușoară și vă rog să aveți curajul sincerității cu voi înșivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.