Puhoaie revărsate în zona Moldovei. Morți, răniți, sinistrați, locuințe distruse total

Este stare de alertă și în județele din nordul și centrul țării, acolo unde ploile au lăsat în urmă prăpăd. În Bacău, Botoşani și Neamţ apă a pătruns în mii de gospodării, a rupt drumuri și podețe și a ucis sute de animale. O femeie din județul Botoșani a murit în propria casă, după ce a căzut tavanul peste ea, iar un bărbat a fost dat dispărut după ce a fost surprins de o viitură.

În județul Neamț numeroase localități de pe Valea Muntelui au fost inundate. Zeci de gospodării au fost măturate de viitură, însă oamenii refuză să își părăsească locuințele, deși sunt în pericol. Peste 400 de oameni au fost evacuați din două sate din comună Fărcașa. Iar ploile au declanșat alunecări de teren. Până va trece urgia, sinistrații au fost cazați în școala din comuna Stejaru. O femeie de 81 de ani din satul Zlătunoaia, județul Botoșani, a murit chiar în casa ei, după ce tavanul îmbibat de ploile torențiale s-a prăbușit peste ea. Vecinii au dat alarma, dar nu a mai putut fi salvată. În tot județul Botoșani până acum au fost evacuate zece persoane, între care șase copii. Iar 160 de locuințe au fost inundate. În Buzău, ploile torențiale au transformat două pârâuri din comunele Căneşti și Chiliile în șuvoaie distrugătoare. 400 de oameni au rămas complet izolați. Alți 600 nu mai au apă de băut, după ce aluviunile au colmatat singura sursă de apă potabilă. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a cerut intervenția Armatei și a Jandarmeriei. 80 de militari înarmați cu lopeți vor curăța bazinul de apă potabilă.

Un bărbat de 48 de ani culegea lemne cu o cange cînd a fost surprins de viituri. Familia sa i-a anunţat dispariţia la prânz şi imediat au fost constituite echipe de căutare. Probleme sunt şi în localitatea Slobozia din oraşul Roznov, autorităţile au decis să facă o breşă în digul rîului Cracău, în câmp, pentru a evita inundarea gospodăriilor atunci cînd este aşteptată viitura. Din fericire, cei peste 400 de locuitori din comuna Farcaşa evacuați au fost lăsaţi să plece spre case pentru a evalua pagubelele, după ce debitul apelor a scăzut. Însă, oamenii nu au scăpat de griji. Autorităţile au anunţat că dacă râul va creşte, îi va evacua, din nou, din case, pe locuitori. Între timp, autocamionul cu apă şi alimente a ajuns, iar produsele au fost împărţite. O echipă de salvatori s-a deplasat şi la Trifeşti, acolo unde în urmă cu două zile 32 de persoane au fost evacuate. Judeţul Neamţ se află sub cod roşu de inundaţii pe râurile din bazinul hidrografic Trotuş, pînă la ora 24. Zeci de drumuri judetene si comunale sunt inchise, inclusiv E85, in Vrancea, între Adjud si Tişiţa, dar si DN10, dintre Buzău și Brașov.

Nici la această oră situaţia nu s-a ameliorat în nordul Moldovei. Judeţul Neamţ e măturat de puhoaie. Autorităţile locale au organizat o tabără de sinistraţi în satul Farcașa. Steliana Orăşanu, de la TVR Iaşi, ne vorbeşte despre situaţia de acolo: În această zonă a fost activat planul roşu de inundaţii. 132 de persoane din comuna Farcaşa au fost evacuate din calea viiturilor. Acţiunea este una preventivă, pompierii, poliţiştii şi jandarmii îi transportă pe oameni într-un loc sigur pentru a nu rămâne izolaţi dacă apa va înconjura satele cele mai afectate, Buşmei şi Stejaru. Localnicii sunt adăpostiţi în şcoala din Farcaşa. Un autocamion aduce apă, alimente şi pături care vor fi împărţite sinistraţilor. 20 de fântâni sunt colmatate. Jandarmii și poliţiştii colaborează pentru a salva şi păzi bunurile oamenilor. Autorităţile locale au declarat că până la această oră nu au fost probleme cu bolnavii din zonă. În localitatea Capu Câmpului din județul Suceava, 60 de persoane au decis să plece singuri din calea apelor și s-au dus la rude sau prieteni. Situaţia rămâne critică în continuare, zeci de drumuri din judeţele Neamţ, Vrancea şi Bacău au fost blocate din cauza ploilor torenţiale căzute în ultimele 24 de ore.

A fost potop în comuna băcăuană Sănduleni: a plouat torențial, iar o viitură puternică a lovit gospodăriile localnicilor. Disperați, oamenii au urcat în poduri bunurile pe care le-au putut salva, iar cei mai în vârstă au avut nevoie de ajutorul pompierilor pentru a părăsi locuințele pline de apă. În timpul operațiunilor de salvare, o autospecială de intervenţie a ISU Bacău ce se deplasa către comuna Sănduleni a fost implicată într-un accident rutier. Cei șase pompieri sunt internați la Spitalul Județean din Bacău.

Nici orașele Moinești și Comănești nu au scăpat de furia naturii. Mai multe gospodării au fost inundate după ce răul Trotuş, aflat sub cod roșu de inundații, a ieșit din matcă.

A fost nevoie de intervenția echipajelor de pompieri în Moinești, Comănești și comuna Poduri, unde au fost salvate 13 persoane. Alți patru oameni au fost evacuați în comuna Ștefan cel Mare.

Din cauza intemperiilor, zeci de localități au rămas fără curent electric, iar în satul Oituz și în municipiul Moinești două conducte de gaze au fost avariate de viituri.

Urgia a lovit aseară și în satul Buşmei din comuna nemțeană Farcaşa, care a fost măturat de viituri în doar câteva ore. 20 de gospodării au fost inundate, iar oamenii au fost scoşi din case de pompieri. Printre cei salvați, un bebeluș de un an, dar şi un bătrân, care se adăpostise în podul grajdului.

Situația în zonă s-a înrăutățit: două drumuri naționale au fost inundate de aluviunile aduse de torenți de pe versanți. S-a lucrat ore bune pentru eliberarea șoselelor.

Și în comuna Hangu 60 de gospodării sunt izolate după ce un pod din tuburi a fost luat de apele învolburate ale unui pârâu. Echipele ISU au intervenit cu utilaje grele pentru a crea o nouă cale de acces.

Avertizare de la Departamentul pentru Situații de Urgență:

„Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vă informează despre instituirea CODULUI ROȘU privind scurgeri importante de pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pentru bazinul hidrografic Trotuș, în intervalul orar 11.00- 24.00, pe rază județelor Harghita, Bacău, Covasna Neamț. Rugăm populația să ia măsuri de autoprotecție și să semnaleze urgențele la 112”.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Trotuş, aval și Târgu Ocna, anunță și Insitutul Național de Hidrologie.

Sursa: www.meteoromania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.