PUNCTE DE VEDERE: Ostilitatea Occidentului împinge Rusia spre Orient

Nu este nevoie să fii un mare strateg pentru a înțelege consecințele pe termen scurt și mediu ale escaladării tensiunilor dintre Vest și Rusia. Ne aflăm aproape în imposibilitatea de întoarcere: expulzarea diplomaților nu este un act de război, dar cu siguranță nu este un semnal care poate induce lumii optimismul privind viitorul relațiilor dintre Moscova și Occident.

Nici măcar în momentele cele mai tensionate ale Războiului Rece nu au fost expulzați astfel oficiali din ambasadele ruse din Occident. Iar faptul că majoritatea țărilor din blocul euro-atlantic s-au alăturat apelului lansat de Therese May, arată că, în cel mai bun caz, statele au o linie politică similară cu cea de la Londra. În cel mai rău caz, absența unei linii politice diferite, ceea ce dovedește faptul că aceste guverne nu dețin (mai bine sau mai rău) propria lor agendă.

Dar totul are un preț. Europa va fi, cu siguranță, prima parte a lumii care va suferi, atât pentru că este sub umbrela protectoare a NATO condusă de SUA, ce se învecinează cu Rusia. Suntem la mijloc și putem fi un inamic estului, cu un aliat instabil în Occident, ceea ce nu este un semn de viziune politică.

”Răcirea” aceasta va lovi și Iranul

Potrivit unor surse de informații israeliene, în spatele schimbării bruște a administrației SUA privind diplomații ruși ar fi un acord între SUA și Marea Britanie și cu alte țări europene, cu privire la viitorul acord nuclear al Iranului. Donald Trump este înconjurat de șoimi care vor să rupă acordul, dar fără sprijinul Europei, riscând astfel să rămână izolat. Măsura de expulzare a 60 de funcționari și de închidere a unui consulat este un gest extrem, dar este probabil o dovadă că multe guverne europene au așteptat să se dea OK pentru a revizui acel 5 + 1.

Dacă SUA dorește să anuleze acordul nuclear semnat cu Iranul pe vremea lui Barack Obama, înghețul va cădea nu numai pe întreg Orientul Mijlociu, ci și în relațiile dintre Iran și țările care s-au angajat să semneze acest acord. În acest stadiu, Teheranul poate consolida doar axa deja creată cu Moscova și Beijing pentru a consolida legăturile politice și economice. Dacă Washington în epoca lui Mike Pompeo și a lui John Bolton – cel care a scris că „pentru a dezamorsa bomba iraniană, trebuie să fie bombardat Iranul“ – țara Ayatollahilor va avea ca garanți superputerile Rusia și China. Iar Estul va forma un sistem de alianțe care va exclude Europa din relațiile economice și politice foarte importante.

Xi Jinping din China pare foarte interesat

În ciocnirile dintre Rusia și Occident, China pare interesată. Este clar că Vladimir Putin, cu porțile Europei închise, va privi neapărat Beijing-ul ca pe un interlocutor privilegiat. Și va consolida acea axă eurasiatică care va forța Kremlinul să transforme epicentrul Rusiei spre orient.

La urma urmei, este suficient să vedem primele mișcări de la Beijing după cazul Skripal pentru a înțelege perfect ce înseamnă aceste mișcări războinice. Xi Jinping, nu numai că l-a felicitat pe Putin pentru victoria sa în alegeri, dar, de asemenea, sprijină Rusia pentru a se apăra împotriva acuzațiilor că ar fi otrăvit fostul agent rus și fiica acestuia cu gaz paralizant, apoi, laudă Moscova, vorbind despre o „alianță strategică” între China și Rusia.

Legăturile dintre cele două state au devenit foarte puternice în timp. Parteneriatul în domeniile economic, politic și militar se consolidează. China vede Rusia ca o piață imensă pentru companiile sale și un teritoriu din care să extragă materii prime și hidrocarburi pentru a-și susține creșterea economică. Odată cu apariția războiului comercial al Statelor Unite împotriva Chinei și cu hotărârea determinată anti-rusă a Washingtonului și a aliaților, China și Rusia sunt unite de un dușman comun care îi atacă. Și pot conta pe Iran: putere ce nu poate fi subestimată pe tabla de șah din Orientul Mijlociu. Nu este întâmplător faptul că India și Israelul au ales calea diplomației față de Moscova. Ei au înțeles ce înseamnă nașterea acestei axe asiatice. Traducere și adaptare potrivit sursei