Putin a distrus tocmai regiunile ucrainene unde trăiesc etnicii ruși

Ucraina – O sută de zile de război: mii de oameni uciși, mutilați (în ambele tabere), refugiați ucraineni, orașe și sate distruse într-o țară declarată independentă după destrămarea URSS.

Lumea urmărește această tragedie din ce în ce mai puțin preocupată, considerând știrea ”consumată”, cu acel soi de ușurare ”bine că nu e la noi”.

Occidentul, din pricina mass-media, simplifică percepția situației la două elemente: invazia lui Putin –  musai condamnabilă și dreptul ucrainenilor la pace, suveranitate și autodeterminare.

Mass-media țărilor beligerante este supusă propagandelor specifice vremii de război, deci, nu spune adevărul, ci îl manipulează.

Emoționalul este (relativ) puternic stârnit și filtrele de gândire sunt direcționate de partea poporului victimă.

Primul element, invazia lui Putin, este văzut ca un gest absolut nejustificat, disproporționat, circulând presupusa poftă a Țarului de refacere a imperiului URSS și pretenția lui să nu aibă NATO la granițe!

Al doilea element, dreptul poporului ucrainean la pace, suveranitate și autodeterminare, pare cel mai justificant susținerii de către occident și nu doar.

Când vorbim de gestul în sine, agresiunea militară, știindu-se că etnicii ruși din Ucraina ar fi motivul, pierdem din vedere faptul că nimeni nu iscă un război fără interese economice.

Putin a distrus tocmai regiunile ucrainene unde trăiesc etnicii ruși.

În ultimele decenii s-a creat un sentiment profund de ură între etnia majoritară și cea deloc neglajibă ca număr, cea rusă. Acest sentiment a fost substanțial amplificat și în urma politicilor naționaliste ale Kievului.

În regiunea Lugansk, 39% din populație este de etnie rusă. În Donețk, 38,2%.

Crimeea, anexată Federației Ruse în 2014 după ocuparea de către trupele staționate la baza de la Sevastopol și referendumul din 16 martie, ajungea la 58,3% etnici ruși.

Ar părea just să privim dreptul ucrainenilor la pace, suveranitate și autodeterminare și pentru etnicii ruși sau de alte naționalități, ceea ce Kievul decenii la rând a refuzat, ba chiar negat cu forța armelor.

Crimele ucrainenilor și puternicile discriminări etnice pot fi iertate doar fiindcă țara se află acum devastată de război?

Marile Puteri occidentale au manifestat un puternic interes în destabilizarea multor state unde resursele acestora din urmă sunt adevărata țintă, nicidecum drepturile unor cetățeni.

Dacă Rusiei i-ar păsa de etnicii ruși din Ucraina, nu le-ar bombarda casele. Iar dacă Ucrainei i-ar păsa de propria etnice ucraineană și ar râvni la valorile democratice, nu ar accepta naționalismul accentuat împotriva altor etnii minoritare.

Etnia rusă din Ucraina numără peste 11 milioane de suflete. Și în Rusia trăiesc mulți ucraineni. Conviețuirea pașnică de ce nu este posibilă? Fiindcă CINEVA învrăjbește popoarele!

Etnicii ruși, mândri, sfidează, bazându-se pe sprijinul super-puterii militare a lui Putin, etnicii ucraineni socotesc democrația doar un drept al majoritarilor iar celelalte etnii să fie cât mai umile și supuse!

Să vrei să faci parte din marea familie occidentală dar manifestând puternice discriminări ale etniilor, să accepți corupția, pare o ipocrizie și o totală nepotrivire.

Ucraina are acum motive de ură împotriva etnicilor ruși în urma invaziei întreprinsă de Putin. Dar tocmai ura asta a fost pretextul războiului, motivul real fiind însă, pentru Moscova, cel economic.

Miliarde de dolari și de euro au curs dinspre occident spre Ucraina. Ajutorul oferit vine justificat apărării suveranității unui stat supus invaziei. Contribuabilul occidental așa știe!

Occidentul cheltuie, și aparent pierde economic, în urma acestui război și o face râvnind la resursele atât cele ucrainene cât și cele ruse.

Occidentul este intersat ca zona fostă URSS să fie puternic destabilizată în speranța accesului cât mai convenabil la exploatarea resurselor.

Ajutorul oferit Ucrainei nu rezolvă conflictul, nu aduce pacea, nici nu se dorește asta, dimpotrivă.

Întreaga diplomație occidentală este axată pe sancțiuni impuse Rusiei, pe tratative privind gazul rusesc și a grânelor, pe sprijin financiar și militar oferit Ucrainei, cuvântul PACE nu este nici măcar șoptit!

Victimă este omul de rând, fie el ucrainean sau rus ori de alte naționalități.

Deciziile geopolitice se iau în funcție de alte interese departe de cele ale oamenilor care oricând pot fi aruncați în conflicte sub pretextul, paradoxal, apărării lor!

Se va putea rezolva vreodată în Ucraina buna-conviețuire a popoarelor, a etniilor? Cum? Cu forța?

Dovada că numănui nu-i pasă de omul de rând este atitudinea Kievului față de etniile trăitoare în Ucraina, totodată și atitudinea lui Putin de a bombarda tocmai regiunile ucrainene unde locuiesc ruși.

Marile Puteri sunt mari doar în urma jefuirii popoarelor mici și niciun război nu are alt motiv decât supunerea, subjugarea. Pretextul atacului fiind mereu unul ipocrit. Și Rusia face parte din aceste Puteri.

Dreptul ucrainenilor la pace, suveranitate și autodeterminare este inalienabil dar cuprinde același drept și etniilor aflate pe teritoriul statului Ucraina, ceea ce Kievul ignoră cu acceași nepăsare pe care o manifestă Moscova față de rușii din Ucraina.

Invazia lui Putin a fost o eroare și totodată oroare, a adâncit și mai tare ura între cele două națiuni și a dat prilej altor Mari Puteri să spere că prin acest război învingătorul vor fi ele.

Se mai gândește careva la popoarele afectate? Adevărata lor apărare nu se face cu armele, ci cu decizii înțelepte.

Occidentul va trebui să accepte că nu doar valorile sale democratice presupus liberale sunt superioare.

Ar deveni superioare doar când ele includ realitatea că fiecare popor în parte are dreptul să-și cultive și să-și conserve propriile sale valori.

În rest, Terra este condusă de forțe malefice.

Războiul este o permanență. El este condus (mai mult sau mai puțin din umbră) de cei foarte bogați, deveniți bogați prin asuprire, împotriva celor pe seama cărora s-au îmbogățit.

Nimeni nu cheltuie vreun ban fără să aibă un interes. Prepotența devine mai devreme sau mai târziu ineficientă și auto-distructivă.

Luptele continuă… victimelor (din oricare tabără) le rămâne consolarea că li se zice eroi!

Adevărații eroi sunt făcătorii de pace, nu cei morți la comanda unor zvăpăiați criminali numiți… strategi militari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.