Raportul BNR – creșterea accelerată a prețurilor din domeniul imobiliar

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Economia României se confruntă cu un un nou risc, cel al accelerării prețurilor din domeniul imobiliar, în condițiile în care creșterea peste potențial duce la acumularea de tesiuni și la lărgirea deficitelor, potrivit datelor raportului asupra stabilității financiare, prezentat joi de viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Liviu Voinea.

Economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, față de aceeași perioadă din 2016, arată primele estimări publicate recent de Institutul Național de Statistica (INS).

Economia avansează în ritm rapid pe bază unui singur motor, consumul privat stimulat de guvern prin creșteri de salarii în sectorul public și scăderi de taxe, potrivit economiștilor, care avertizează că o astfel de creștere nu este sustenabilă pe termen lung și generează dezechilibre importante, care vor trebui corectate în cele din urmă.

Voinea a atras atenția asupra unui nou risc, cel reprezentat de creșterea accelerată a prețurilor din domeniul imobiliar, în contextul acumulării de tensiuni.

”Contextul macroeconomic este favorabil, dar se acumulează tensiuni din cauza creșterii peste potențial și a lărgirii deficitelor. (…) A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scăzută, de accelerare a prețurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea, citat de News.ro.

Prețurile apartamentelor din marile orașe din România au crescut cu 1,2% în aprilie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce scumpirea medie din ultimul an este de aproape 8,8%, arată datele publicate luni de portalul imobiliare.ro. În România există deja patru orașe unde prețul mediu pe metrul pătrat costă peste 1.000 de euro: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța.

Potrivit raportului BNR, principalul risc la adresă economiei românești este cel de reducere a încrederii investitorilor în economiile emergente, dar acesta s-a diminuat în ultimele luni. Voinea a atras atenția că există loc de creștere în ceea ce privește îmbunătățirea modului în care sunt administrate băncile din România.

”Mai este spațiu pentru îmbunătățirea guvernantei corporative la bănci. Cei mai mulți angajați bancari sunt implicați în creditarea persoanelor fizice și participă la cursuri de produse bancare și vânzări. (…) Intermedierea financiară este scăzută, există potențial pentru creșterea creditării firmelor”, a afirmat Voinea.

Una dintre datoriile Băncii Naționale a României (BNR) este de a asigură stabilitatea financiară, de a urmări riscurile și de a le comunică în scopul diminuării unor eventuale pagube, nu ”pentru a speria populatia”, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, carer a fost criticat în ultima perioadă pentru avertismentele sale în privință unor decizii de politică fiscală ale politicienilor.

O creștere economică rapidă, chiar într-un context macroeconomic stabil, implică și riscuri în creștere, iar BNR trebuie să urmărească aceste riscuri și să le comunice pentru a diminua eventualele efecte negative, consideră Isărescu.

”Este de datoria noastră să urmărim aceste riscuri și să le comunicăm. Dacă vorbim despre riscul apariției unei tornade, de exemplu, nu o facem pentru a speria populația, ci a pentru diminua pagubele (…). Asta contribuie la diminuarea riscului, nu înseamnă că acesta trebuie să se și materializeze”, a afirmat Isărescu, citat de News.ro.

Guvernatorul a vorbit despre riscul sistemic la adresă sistemului bancar reprezentat, anul trecut, de proiectele de lege care aduceau modificări semnificative în zonă creditării, respectiv legea darii în plată și conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric. Modificările aduse ulterior, după avertismentele BNR, au redus senificativ aceste riscuri, consideră Isărescu.

Guvernatorul a declarat recent că nu a văzut niciodată o situație macroeconomică atât de bună în România, în contextul existenței unui exces de lichiditate și a unei stabilități crescute a prețurilor, dar a avertizat asupra creșterii riscurilor, pe măsură ce stimulii fiscali și monetari scad în intensitate.

Și noul viceguvernator al BNR, Eugen Nicolaescu, validat miercuri în funcție, a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că avansul economic al României, cel mai rapid din Uniunea Europeană, îl îngrijorează.

Boom-ul provocat de creșterea consumului este insustenabil și riscă să ducă la ajustări dureroase în viitor, a adăugat Nicolaescu, adăugând că intenționează să asigure o cooperare aprofundata cu Guvernul, pentru a asigură stabilitatea macroeconomică.

„Nu ne putem uită la rată actuală de creștere economică fără să ne întrebăm ce riscuri avem în fata”, a spus Nicolaescu în interviul acordat înainte de votul parlamentărilor.

„S-a întâmplat prea des că politică fiscală să meargă într-o direcție, iar politică monetară în altă. Nu cred că este bine pentru tara”, a adăugat el.

„Economia României a crescut semnificativ după un văl de reduceri de taxe și de creșteri salariale pentru bugetari. Însă acest fenomen se dovedește o durere de cap pentru bancă centrală, care tocmai a scos națiunea est-europeană dintr-un record de deflatie”, scrie Bloomberg, precizând că UE a avertizat țara că aceste măsuri ar putea împinge deficitul bugetar peste limitele blocului comunitar.

PIB-ul României a crescut cu 5,7% în primul trimestru al acestui an, față de cel precedent.(caplimpede.ro)

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •