Râsul este cel mai bun medicament

Cu toții știm că râsul este una dintre cele mai bune metode prin care putem face față stresului, iar cercetările științifice sprijină această intuiție. Unele studii merg și mai departe, comparând efectul rasulul cu cel al unui drog cu reacții puternice sau al unui virus contagios care aduce o mulțime de beneficii pentru minte și corp.

Iată șase motive științifice pentru care râsul este cel mai bun medicament, conform forbes.com.

1. Râsul ajută organismul să elibereze endorfine. Un studiu recent arată că momentele în care râdem împreună cu cei apropiați eliberează endorfine la nivelul creierului, ce potențează starea de bine. Aceste chimicale sunt eliberate prin intermediul receptorilor opioizi și cu cât o persoană are mai mulți receptori opioii la nivelul creierului, cu atât efectul este mai puternic.

2. Râsul ne ajută să formăm mai ușor legături sociale, datorită efectului endorfinelor, explicat mai sus. Acesta este și motivul pentru care râsul este atât de contagios. Răspândirea eliberării de endorfine încurajează solidaritatea și ne oferă un sentiment de siguranță. Fiecare creier al persoanelor dintr-un grup social funcționează în astfel de momente că un transmițător al acestor reacții, ce declanșează la rândul lor reacția în lanț similară cu un joc de domino. De aceea, se întâmplă uneori să avem zâmbetul pe buze de fiecare data când cineva râde, chiar dacă nu știm motivul, scrie medlive.hotnews.

3. Râsul stimulează conectivitatea creierului. Nu fiecare episod de râs stârnește din aceleași motive și de cele mai multe ori deslușirea proceselor mentale este mai dificilă decât poate părea la o prima vedere. O cercetare de specialitate a scos în evidența diferențele de percepție ale tipurilor de râs, de la râsul de bucurie, la cel sarcastic sau cel provocat de gâdilare, fiecare dintre acestea activând legături noi între diferite regiuni ale creierului. Mai mult decât atât, de fiecare data când cineva râde, creierul nostru încearcă să descrifreze semnificația reacției și ce anume comunică persoană respectivă prin râs, iar această activitate întărește conexiunea dintre diferite regiuni ale creierului.

4. Râsul este esențial pentru sănătatea relației amoroase. Un studiu de specialitate a arătat că femeile râd de circa două ori mai mult decât bărbații, însă cei din urmă sunt aceia care stârnesc momentele de râs. Cercetorii sunt de părere că există motive întemeiate pentru care lucrurile stau așa, iar acestea se referă în principal la modul în care se formează relațiile dintre oameni, precum și modul în care relațiile amoroase se dezvoltă și se mențin. Femeile tind să caracterizeze bărbatul visurilor lor că având printre alte calități și umorul, iar bărbații se simț atrași de femeile care râd mai des.

5. Râsul este un antidepresiv natural, întrucât prin râs se activează eliberarea neurotransmițătorului serotonină, aceeași substanță chimică din creier este stimulată de cele mai utilizate tipuri de antidepresive, SSRI – inhibitorii selectivi ai reabsorbției de serotonină. Deși studiile de specialitate nu arată cât durează acest efect, izbucnirea în râs are un efect destul de puternic asupra creierului, acționând precum un medicament ce înlătura depresia.

6. Râsul ne protejează inima. Alte cercetări de specialitate au arătat că râsul are un efect antiinflamator, ce protejează vasele de sânge și mușchii cardiaci de efectele nocive ale bolilor cardiovasculare. Deși oamenii de știință nu pot explică în prezent cum se întâmplă acest lucru, aceștia intuiesc că reacția ar fi legată de diminuarea răspunsului pe care corpul uman îl are în față stresului, ce este în mod direct conectat cu un nivel crescut de inflamație în întreg organismul. Episoadele cât mai dese de râs ar trebui să facă parte, astfel, din programul de prevenire a bolilor cardiace.