RECURS LA DEMNITATE – Partea Întâi – Maria Grapini

S-a propagat aproape generalizat năravul defăimării celor care nu ne servesc interesele ori nu ne sunt simpatici. Mai rău, s-a ajuns ca să fie măsură a valorii doar cât ești de contestat, de bârfit. Altfel, nu exiști!…

Sunt milioane de români care muncesc și trăiesc cu demnitate, atât în România cât și peste hotare, și care fac zilnic gesturi de generozitate și se implică și nu merită să fie manipulați și mințiți printr-o media agresivă, prin trolli din spațiul virtual. Românii au dreptul dar și obligația să se informeze corect și să fie informați corect.

Știm însă cine plătește o mare parte a mass-media și de ce se ajunge și la mijloace murdare, la dezinformare, minciună, defăimare, calomnie… Politica murdară aici se desfășoară, în câmpul de contact cu …electoratul…


Iată cum definește ziarul Cotidianul trollul: ”În argoul internetului (internet slang), un troll este o persoană, de regulă voit anonimă, dar deseori ascunsă în spatele unor porecle (nick name), care îşi face un obicei pasional din a posta şi comenta în spaţiul virtual, activitate anume croită pentru a semăna discordie pe internet şi pentru a stârni certuri sau iritare.

Trolul postează atacuri gratuite la persoană, comentarii maliţioase, inflamatoare, voit jignitoare, de regulă fără legătură cu subiectul, menite a distrage atenţia sau a provoca cititorii la răspunsuri emoţionale. Trolul petrece mult timp pe internet, făcând din trolling o obsesie, o refulare, dar şi un set de scenarii mai mult sau mai puţin elaborate compuse din farse, glume proaste şi jigniri gratuite la adresa unor victime (de identitatea şi sentimentele cărora se dezinteresează complet).

Dar nu întotdeauna trolul este un farsor sau un amator de glume proaste. Capacitatea lui de a macula, de a stârni confuzia şi iritarea, răutatea sa gratuită, obsesia cu care investeşte timp şi resurse în hărţuirea unor ţinte alese aleatoriu, sunt aur curat pentru profesioniştii comunicării negative şi ai dezinformării. Destul de mulţi troli sunt folosiţi profesional, contra unor sume de bani, pentru campanii negative de comunicare, pentru contracararea sau bagatelizarea unor opinii sau informaţii, pentru dezinformare ori pentru campaniile electorale negative, de tip destructiv.

La fel cum hackerii pot fi utilizaţi, uneori, pentru a prinde sau contracara alţi hackeri ori pentru a testa programe anti-virus, tot aşa trolii sunt folosiţi, destul de des, în mod profesional, pentru diverse scopuri, uneori malefice, ale celor care sunt dispuşi să îi plătească pentru a fi troli.

Asemenea comportamente şi asemenea campanii “de imagine” se regăsesc, de regulă, pe newsgroupuri, forumuri, chat-room-uri, bloguri, dar şi pe pagini de socializare care permit ascunderea identităţii “comentatorului”, precum şi în secţiunile dedicate comentariilor cititorilor din ziarele electronice.”


Una este critica obiectivă, sub puterea argumentelor, civilizat dezbătute sau contradicția între idei, alta este să nu accepți nicio altă opinie și să crezi că doar tu ai dreptate și să apelezi la metode murdare, defăimătoare.

Să luăm astăzi un exemplu: datorită postărilor de pe rețelele sociale și din unele articole de ziar, bombardați zilnic cu mii de astfel de ”informații”, am ajuns să credem ceea ce ni se spune despre unele personaje politice și nu doar.

De data aceasta am ales să vă prezint ca exemplu un actual europarlamentar, fost ministru, fost important întreprinzător, absolventă de politehnică în România anilor când se învăța carte pe bune, cu nota maximă, 10.

Maria Grapini a fost și este atât de urât atacată pe rețelele de socializare încât aproape toată lumea a ajuns să fie convinsă de faptul că dânsa este o idioată, o analfabetă și un ciocoi, cine știe prin care mijloace ajunsă acolo sus!

În urma prezenței mele în delegația Federației Organizațiilor Românești din Italia, la Conferința „ROMÂNIA ȘI REGIUNILE ISTORICE ÎN AN CENTENAR”, organizată la Parlamentul European, la Bruxelles, în ziua de 5 septembrie 2018, după conferință, am avut prilejul să o întâlnesc pe Maria Grapini.

După o serie de discuții libere, ne-a invitat în biroul ei, pe care îl împarte cu o echipă tânără și foarte bine pregătită profesional și uman.

Ajunși pe holul din apropierea biroului Mariei Grapini, ne-au sărit în ochi imagini cu România, afișate cât ține porțiunea corespunzând biroul ei. Era unică această expunere, nicio altă țară reprezentată la Parlamentul European nu are așa ceva!

Un birou simplu, modest, înțesat cu icoane ortodoxe și obiecte tradiționale românești, dosare și iarăși dosare…

Vreme de peste trei ore am discutat despre România, despre români, despre ce înseamnă și ce anume face un europarlamentar într-o zi normală de lucru, despre viața Mariei Grapini împărțită între Bruxelles, Strasbourg, București și… Timișoara, unde are familia.

Maria Grapini este cel mai prolific europarlamentar român și are 2129 amendamente depuse, pe locul doi fiind Daniel Buda, cu 1518 amendamente. Ea conduce detașat orice top care analizează munca europarlamentarilor.

Toți cei patru care am făcut parte din delegația F.O.R.I primită de Maria Grapini,  am fost rușinați în sinea noastră pentru că am dat crezare cumva defăimătorilor, dar acum, iată, am rămas plăcut impresionați de fluența limbii, de forța mesajelor, conciziei, minții strălucite și mai ales de acel patriotism curat, firesc și mai ales de modestia cu care ne-a vorbit despre realizările pentru țară de când este în politică, mărturisindu-ne chiar și unele momente din viața privată.

Viața Mariei Grapini a însemnat o nesfârșită școală, muncă și autodepășire. Fire îndărătnică, ambițioasă dar și atentă și răbdătoare, cu smerenie față de Dumnezeu. Urcușul ei este rodul muncii și ne-a declarat că nu are nimic de care să se rușineze, nici măcar de unele mici greșeli gramaticale pe care le face când postează de pe telefonul mobil, în mijloacele de transport, pe pagina ei de Facebook, acele greșeli care au fost speculate intens de către cei care au avut interes să o defăimeze. Maria Grapini cu noi a vorbit într-o limbă românească impecabilă. Mai mult, și-a manifestat deschiderea să sprijine orice acțiune, legal firește și doar pe măsura competențelor ei, a românilor de pretutindeni care vor apela la ea.


Vă voi prezenta în următoarele zile un interviu audio-video prin care vă veți convinge de faptul că nu mai trebuie să aplecăm urechea la defăimări, la circul murdar practicat de o bună parte dintre politicieni, folosind trolli sau oricare alte mijloace.

Căutați acești oameni și cunoașteți-i de persoană, discutați cu ei și formați-vă propria părere.

Nu toți politicienii sunt așa cum ne sunt descriși de media sau în mediul virtual.

Vom porni o campanie de investigații prin care să vă facem câte o fișă fiecărui om politic așa-zis controversat, indiferent de partidul din care face parte sau care soi de politică face. Vă vom aduce adevărata față a acestor oameni.

A venit vremea să învățăm cum să evaluăm o persoană, nu pe baza bârfelor sau a defăimărilor, ci pe cele mai concrete dovezi și analize, interviuri spontane, astfel încât să-i redescoperim și să-i apreciem sau nu, doar pe baza unor adevăruri, chiar dacă opiniile noastre sunt diferite în ce ține de politică.

Am fost foarte bucuroși că am cunoscut-o pe Maria Grapini și-i mulțumim pentru amabilitate și sinceritate. Grupajul foto este realizat de Constantin Șorici, mai multe foto APASĂ AICI