Redacția Vocativ Plus împreună cu cititorii săi celebrează Ziua Mondială a Libertății Presei

În 2018, UNESCO va conduce cea de-a 25-a ediție a Zilei Mondiale a Libertății Presei. Evenimentul principal, organizat în comun de UNESCO și Guvernul Republicii Ghana, va avea loc în Accra, Ghana, în perioada 2-3 mai. Tema globală din acest an este „Păstrează puterea sub control: mass-media, justiția și statul de drept” și va acoperi problemele legate de mass-media și transparența procesului politic, independența și educația mediatică a sistemului judiciar și răspunderea statului către public. Ziua Libertății Presei va examina, de asemenea, provocările contemporane de a asigura libertatea presei online.


Adunarea Generală a ONU a declarat, la 3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei pentru că să sublinieze importanța libertății presei și să reamintească guvernelor îndatoririle lor de a aplică articolul 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului și de a sărbători aniversarea declarației lui Windhoek, pe principiile presei libere, emise de jurnaliștii africani în 1991.

UNESCO celebrează libertatea presei prin acordarea premiului UNESCO / Guillermo Cano, Ziua Mondială a Libertății Presei, conferindu-l unor persoane fizice, organizații sau instituții care au contribuit în mod clar la apărare și / sau promovarea libertății presei oriunde în lume, în special atunci când este amenințată. Creat în 1997, premiul este acordat de un juriu independent format din 14 jurnaliști profesioniști din state membre ale UNESCO.

Numele premiului este în onoarea lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian care a fost ucis în fața birourilor ziarului său în dată de 17 decembrie 1986.


Redacția Vocativ Plus păstrează permanentă invitația adresată cititorilor săi de a participa oricând liber cu opinii și informații, comentarii și orice fel de contribuție la realizarea acestei reviste a presei, în spiritul adevărului.