Referendum autonomie în Lombardia și Veneto, iată cum se voteză duminică, 22 octombrie

Cartela de mai jos explică modul de participare la referendum.

Lombarzii și venețienii sunt chemați la urne duminică, 22 octombrie, să se exprime asupra așa-numitului „referendum pentru autonomie”. Acțiunea este doar consultativă și, prin urmare, nu este obligatorie. Dacă este vorba să câștige DA, nici Lombardia, nici Veneto nu se vor rupe prin secesiune de restul țării și nici nu vor deveni automat regiuni cu statut special. Iată tot ce trebuie să știți despre vot.

Cine votează – Toți cetățenii care sunt rezidenți și înregistrați pe listele electorale.

Cum și când să votezi – Pentru a vota, trebuie să te duci la locul afișat pe cartea ta electorală, unde trebuie să prezinți un document de identitate valabil. Puteți să votați de la 7 dimineață până la 11 seara, duminică, 22 octombrie.

De ce se votează – În Lombardia, consultarea a fost prezentată de guvernatorul Roberto Maroni pe baza unei propuneri aprobate de Consiglio regionale dal centrodestra și de Movimento 5 Stelle. În ambele regiuni afectate de vot, inițiativa referendumului se încadrează în articolului 116 din Constituție, care recunoaște regiunilor posibilitatea de a avea acces la diferite condiții de autonomie în concurență cu aspectele enumerate la articolul 117. Procedurile instituționale așa-numitul „regionalism diferențiat“ sunt pornite la inițiativa regiunii în cauză și se termină cu o lege de stat aprobat de o majoritate absolută a membrilor acestora, pe baza unui acord între Guvern și regiunea în sine.

Cvorumul este necesar? – În Lombardia, spre deosebire de Veneto, referendumul nu are nevoie de cvorum: ceea ce contează este astfel victoria lui da sau nu, pornind de la numărul de cetățeni care merg la urne.

Votul electronic – O altă diferență între cele două regiuni este sistemul de votare. În Lombardia va fi electronic. În loc de buletinul de vot tradițional alegătorii lombarzi vor găsi în cabină o „mașină de vot“, un dispozitiv similar cu o tabletă dar un pic mai mare, pe ecranul senzorial va apărea textul integral al întrebării referendumului.

Întrebările referendumului – în Lombardia, întrebarea pe care alegătorii sunt chemați să răspundă este: „Doriți ca regiunea Lombardia, având în vedere specialitatea sa, în cadrul unității naționale, să întreprindă inițiative instituționale necesare pentru a solicita Statului  acordarea de forme și condiții speciale de autonomie suplimentare, cu resursele sale, în conformitate și în sensul articolului 116, al treilea paragraf din Constituție și cu referire la orice aspect legislativ, pentru care această procedură este permisă în conformitate cu toate elementele amintite? „.

În Veneto, textul este mai scurt: „Vrei ca Regiunii Veneto  să-i fie atribuite forme particulare de autonomie?”

Ce să votezi – Trei opțiuni de vot: da, nu… sau carte albă. Instrucțiunile complete privind votarea electronică sunt explicate, printre altele, într-un tutorial video de pe site oficial și  canalele sociale ale regiunii Lombardia.

Costuri – Pentru a se achiziționa 24 de mii de mașini de vot necesare, de la Smartmatic – compania olandeză care a câștigat competiția regională pentru gestionarea votului electronic -, Lombardia a cheltuit aproximativ 23 de milioane de euro, o cifră care include, de asemenea, software, sisteme de securitate, servicii asistența tehnică și instruirea personalului. După referendum, a anunțat junta, echipamentul va rămâne donat școlilor.