Reflexologia – știință și terapie holistica

Originea reflexologiei își are rădăcinile în vechiul Egipt în jurul anului 2.330 I.C., conform unor inscripții descoperite pe mormântul unui medic (mastaba).
Reflexologia este o știință și o terapie holistica. Este o metodă antică de vindecare ce funcționează în bază conceptului că pe tălpi și în palme există reflexe și puncte ce corespund fiecărui organ, glandă și parte a corpului. Se folosește o tehnică de compresie cu ajutorul degetului mare și al arătătorului pentru a face conexiunea dintre aceste puncte și zonele de energie din corp. Reflexologia este10 aplicabilă tuturor sistemelor din corp.
Cum funcționează reflexologia:
Prin zone de energie-chi; presiune exercitată asupra punctelor care au legătură cu alte părți ale corpului.

Prin decongestionarea circulației sanguine la nivelul capilarelor îmbunătățind fluxul de sânge în corp.
Prin eliberarea tensiunii din corp că urmare a acționarii asupra sistemului nervos ajutând corpul să reacționeze într-o manieră sănătoasă la stimuli și stres. Există o relație neurologica confirmată științific între piele și organe.
Prin ameliorarea problemelor și tensiunii de la nivelul tălpilor.
Ce face reflexologia:
Ameliorează stresul și tensiunea, produce o relaxare “profunda”.
Îmbunătățește circulația și fluxul limfei.
Crează homeostază care ajută corpul să se liniștească sau să se revigoreze.
Reduce durerea la nivelul picioarelor și crează o mai bună flexibilitate.
Eunice D. Ingham, fondatorul Metodei Ingham de reflexologie, a scris într-un fragment din cartea să , că
“…reflexologia este un mijloc de a echilibra circulația. Știm că circulația înseamnă viață. Stagnarea înseamnă moarte. Tot ce se află în jurul nostru și este viu se află în mișcare.”
Într-o sesiune de reflexologie se acționează asupra depozitelor (alcătuite din calciu sau fosfor anorganic, acid uric, acid lactic sau chiar substanțe poluante din aer, apa sau alimente, care nu au putut fi eliminate de plămâni, ficat, rinichi sau piele) care se află în vasele mici de sânge ale extremităților. Aceste depozite sunt împinse de la nivelul terminațiilor nervoase în decursul sesiunii de reflexologie și sparte.

Există peste 7.200 de terminații nervoase în fiecare talpă. Terminațiile nervoase din tălpi sunt legate, la rândul lor, prin coloană vertebrală și creier, cu toate părțile din corp.
Cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth au descoperit în urmă unui studiu că oamenii au resimțit cu aproximativ 40% mai puțină durere mărindu-și în același timp rezistentă la durerea fizică în medie cu 45% atunci când au folosit reflexologia că metodă alternativă de ameliorare a durerii.
Astfel de rezultate nu pot decât să indice că reflexoterapia ar putea fi folosită în completarea tratamentelor convenționale pentru tratarea afecțiunilor ce implică durere fizică, precum osteoartrită,durerile de spate dar și unele tipuri de cancer.
Tălpile și palmele sunt folosite în reflexologie pentru că sunt că o reflexie la scară mică a corpului. Tălpile și palmele găzduiesc o multitudine de terminații nervoase. Sunt locația perfectă de lucru-pacientul se simte în siguranță și în plus tehnică nu este una invazivă.