Regatul Unit și întărirea alianței anti-Rusia

Miniștrii britanici vor folosi seria următoare de reuniuni la nivel înalt pentru a urmări strategia de restrângere și regândire a dialogului diplomatic. Diplomații britanici intenționează să utilizeze patru summit-uri majore în acest an – G7, G20, NATO și Uniunea Europeană – pentru a încerca să aprofundeze o alianță împotriva Rusiei, construită în grabă de către Ministerul de Externe, după otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Salisbury în luna martie.

„Secretarul de externe ia în considerație răspunsul Rusiei la chestiunea Salisbury ca punct de cotitură și crede că există sprijin internațional pentru a se face mai mult”, a declarat oficialul Whitehall.

O alianță trans-partidică în parlament s-a dezvoltat în chestiunea corupției rusești, nu încă prin prisma finanțelor, ci ca o amenințare la adresa securității și a politicii externe.

Miniștrii doresc să fie urmărită o strategie amplă de izolare a Rusiei la summit-urile care urmează acest an, care acoperă teme cum ar fi securitatea cibernetică, postura militară a NATO, sancțiunile împotriva oligarhiei lui Vladimir Putin și o abordare mai cuprinzătoare a dezinformării Ruse.

James Nixey, șeful programului Rusia și Eurasia, la Thinktank Chatham House, a declarat: „Este greu de convins chiar și pe cei mai apropiați aliați să ia măsuri concrete cu impact și nu sunt pregătiți să sacrifice o parte din investițiile rusești în propria țară și să ne păstrăm la un punct de principiu.”

Când avem de-a face cu state maligne sau chiar cu grupuri teroriste, Rusia nu are nici un angajament sau adeziune la adevăr.

„Putin duce un război de dezinformare conceput pentru a transforma cel mai puternic activ – libertatea de exprimare – împotriva noastră. Rusia încearcă să ne răspundă prin înșelăciune „, a declarat Tom Tugendhat, președintele comisiei pentru afacerile externe.

Unii susțin că această caracterizare este rusofobică. Adevărul este întotdeauna contestat în relațiile internaționale. Rezumat adaptat după the guardian